Morotssoppa

Morotssoppa

1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
4 stora morötter grovt rivna
½ gul hackad lök
200 gr räkost
2 dl creme fraiche
smör
salt
peppar
Cajennpeppar

Fräs lök och morötterna i smör.
Slå på vattnet och buljongtärn.
Låt koka upp, blanda i resterande ingred.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera soppan med räkor och hackad dill.
Servera med ett gott bröd.

"Chokladbolls" tårta

"Chokladbolls" tårta
200°

6 dl havregryn
2 dl strösocker
1 msk cacao
1,5 vanillinsocker
200 gr smält marg.

Dessa ingred. blandas ihop.
Vispa 2 äggvitor tillhårt skum, vänd ner det 
försiktigt i smeten.
Bred ut smeten i en bakpappersklädd,
liten  långpanna ca 20x30 cm
Grädda i ca 8-10 min. låt svalna.
Dela botten i två bitar och bred vispad
grädde och mandarinklyftor emellan bottnarna.

Lingonfudge

Lingonfudge
 

Lingonfudge

Guldkornrecept - Lingonfudge Ett recept ur Guldkorn
ca 30 st
Tänk på att röra fudgen en stund med smöret, den kan skära sig annars.
2 dl Mjölk
½ dl Vispgrädde
3½ dl strösocker
½ dl kakao
25 g Norrmejerier Smör
½ msk vaniljsocker
½ dl tinade frysta lingon
Blanda mjölk, grädde, socker, kakao i en tjockbottnad kastrull. Koka ca 30 min. Låt koka till 125° eller gör kulprovet. (Droppa lite fudgesmet i ett glas med kallt vatten. Om
smeten går att forma till en seg kola så är den klar). Dra kastrullen från värmen och rör i Norrmejerier Smör och vaniljsocker. Rör ordentligt i ca 1 min så att smeten inte skär sig. Rör i lingonen och häll upp smeten i en liten form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna en stund och skär sedan i fyrkanter. Lägg upp på ett litet fat och låt stå svalt till servering.

Svantekaka

Svantekaka
275°-300°

2,7 liter vatten
150 gr smält marg.
1 ½ dl strösocker
3 msk salt
4 pkt jäst
2 kg vetemjöl
2 kg rågsikt

Blanda allt som en vanligt bröddeg.
Låt jäsa.Kavla ut till stora kakor,grädda på plåt
till fin färg.
Obs! Det blir många brödkakor,ca 30 st,
räcker nog till hela släkten under jul♥


Pastasallad

Pastasallad
5 pers

250 gr Penne, kokas och svalnas
10 cm kassler
1 bk majs
1 rödlök
Blanda och servera till salladen:
1 bk creme fraiche
1 bk matlagningsyougart
1 klyfta pressad vitlök
svartpeppar

Karin´s punchbiskvier

Karin´s punchbiskvier
175°

200 gr mald mandel
4 äggvitor, vispad till hårt skum
300 gr florsocker

Blanda mandel och florsocker, vänd i det
i vispade äggvitan.
Spritsa ca 50 st små bottnar på en plåt.
Grädda i ca 15 min. Låt kallna.

Kräm:
100 gr rumsvarmt marg.
1 msk vanillinsocker
2 äggulor
½ dl florsocker
2 msk punch

Rör ihop alla ingred. till en slät massa. Bred ut
på bottnarna. Ställ dom kallt.

Smält 250 gr blockckoklad med 1 msk matolja.
Pensla kakorna och låt stelna.


Pastasås med tonfisk

Pastasås med tonfisk

1 gul lök
1 liten burk svamp i bitar
1 burk tonfisk
1 burk creme fraiche
1 msk tomatpure
svartpeppar
salt

Hacka och fräs löken tillsammans med svampen.
Slå i resterande ingred. låt koka upp, dra av grytan
från plattan. Smaka av med peppar och salt, gärna lite
för mycket av pepparn och saltet eftersom pastan " tar"
en del av smaken.

Karin E´s amerikanska cookies

Amerikanska cookies
175°

150 gr marg.
2 dl strösocker
2 dl brun farin
1 tsk vanillinsocker
Allt detta röres.
Blanda i:
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
200 gr mörk choklad, hackad

Rör ihop allt till en deg, låt vila i
kylskåp över natten.
Gör runda bollar, storleksmässigt som
drömmar.
Grädda i 8-10 min.

Ät och njut med kall mjölk.

Ragnhilds Äppelkaka

Äppelkaka
180°

2½ dl vetemjöl
2½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
100 gr smält smör
1 ägg
4-5 skalade, skivade äpplen
kanel
socker

Blanda de torra ingred. först, rör ned
ägg ocg smöret. Rör till en slät smet.
Lägg äpplen i botten av en smord form,
strö kanel och socker över äpplena.
Bred smeten över och grädda i 40- 45 min.


Marängtårta med Rice Crispes

Marängtårta med Rice Crispes
125°

4 st äggvitor
3 dl strösocker
4 dl Rice Crispes

Vispa vitorna i ca 3 min. Slå i sockret och
vispa ytterligare 3 min. Rör i Rice Crispes.
Bred ut smeten på smörat bakplåtspapper,
grädda i 65 minuter.
Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar över
natten.

Kräm:
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl grädde

Koka på svag värme tills smeten tjocknat.
Rör i 125 gr smör och 1 tsk vanillinsocker.
Bred krämen på kakan. Garnera med 4-5 dl vispad
grädde och jordgubbar, alt. fruktcoctail eller vad du
vill.

Lycka till ☺

Monica`s fiskpaket

      Monica´s fiskpaket
      4 port
      200°

  • 6 port.bitar lax. tinade
  • grillkrydda
  • bregott
  • dill

      Kall sås:

  • 1½ bk creme fraiche
  • 1 bk rom
  • 1 rödlök, fint hackad

Blanda ihop alla ingred. till såsen och låt stå
i kylskåpet fram till serveringen.
Lägg fiskbitarna på var sitt ark ugnsfolie.
Strö över grillkrydda, lägg en klick bregott och
några kvistar på varje bit fisk. Gör 6 paket och
ställ dom i en form, med lite mellanrum emellan.
Låt stå i ugnen ca 20 min.
Servera med såsen,potatis och sallad.


Daimtårta

        Daimtårta

        Botten.175°-200°:

  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl bakpulver
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk kakao

Vispa ägg och socker, blanda i resten.
Häll i en smord form och gräddas till
fin färg. Låt svalna, bred sen krämen
över kakan.

      Kräm:

  • 2 msk smör
  • 2 msk kaffe
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vanillinsocker
  • ½ paket florsocker
  • grädde
  • 1 dubbeldaim

Allt röres ihop till en jämn glasyr. Bred vispad
grädde över krämen och strö hackad daim
över.
Om du vill baka i en långpanna dubblerar du
mängderna.

 


Anna-Karin´s enkla veg. lasagne

Enkel vegetarisk lasagne
225°

1 lök
1 bk champinjoner
krossade tomater
1 stor bk keso
örtsalt
italiensk salladskrydda
riven ost
lasagneplattor

Lök och svamp fräses.
Varva röra, ost och plattor.
Grädda i ca 25- 30 min.


Bonty

      Bonty

  • 200 gr marg.
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl havregryn, smulas
  • 6 ägg
  • 6 msk vanillinsocker
  • 3 påsar kokos
  • 3 blockchoklad
  • lite olja

Gör så här:
Rör marg. och socker mjuk och vitt.
Blanda i resten utom chokladen och
oljan. Rullas till bollar. Ställs kallt
för att stelna.
Smält chokladen och blanda i lite olja.
Doppa bollarna i chokladen och låt
stelna.


Karin E´s Vita glögg

Vit glögg med saffran

1 L äppejuice
Rivet skal och saft från en apelsin
Rivet skal och saft från en citron
1 skårad vanilstång
1 tsk hel kardemumma
1 pkt saffran
8 vitpepparkorn
2 kanelstänger
3 nejlikor
3 msk honung

3 dl sherry
1 ½ dl vodka

Gör så här:
Koka upp alla ingr. utom sherryn och
vodkan.
Tillsätt alkoholen och låt sjuda på svag
värme. Ej koka.
Ställ åt sidan och låt glöggen dra ca
1 timme. Sila därefter.
Värm innan serveringen.

Trevlig advent ♥


Djävulsås

  • Anna´s djävulsås

    Rör ihop:
  • ½ bk majonäs
  • 5-6 pressade vitlöksklyftor
  • en dutt salt
  • en nypa chilipulver (alt.stark paprika)
  • Ketcup, enbart för att få färg på såsen.

Servera till grillat.


Våfflor

Våfflor


4 dl grädde vispas
2 ½ vichyvatten
3 dl vetemjöl
aningens salt

Gör så här:
Blanda grädde med vichyn.
Rör ner mjölet och rör till en slät smet.


Tacopaj

Tacopaj
225°

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 kryddmått salt
50 gr margarin
2 dl fil eller mjölk

Blanda dessa ingredienser, gärna i en mixer.
Platta ut degen i en pajform.
Grädda i ca 10-15 minuter.

500 gr köttfärs
1 gul hackad lök
1 pk tacomix
1 dl vatten

Brynes i stekpanna.

4 hackade tomater
4 peperoni (skärs i småbitar)
2 dl creme fraiche
4 msk majonäs
peppar
1 dl riven ost

Blanda ingredienserna i en skål.
Lägg färsröran i pajformen, slå röran över.
Gratinera i ugnen tills den har fått en gyllenbrun färg.

Smaklig måltid!


Filmjölksbröd

       Filmjölksbröd
       175°

  • 7 dl vetemjöl
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl torkade aprikoser (klipps i småbitar)
  • 1 dl russin
  • 1 dl hackade valnötter
  • 1 liter filmjölk
  • 1½ tsk bikarbonat
  • 2 dl sirap

Gör så här:
Blanda noga ihop fil med bikarbonaten och sirapen.
Tillsätt de andra ingrediensserna i filblandningen.
Rör försiktigt till en jämn, tjock smet.
Fyll i 2 smorda brödformar,strö över lite mjöl.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 ½ timme.
Täck med folie om brödet blir för mörkt.
Stjälp upp brödet på ett galler och låt vila inlindat
i en kökshandduk i ca 5 timmmar.


Tackokyckling

      Tacokyckling
       225°

  • 1 grillad kyckling i bitar
  • 4 dl creme fraiche
  • ½ burk (liten) hot salsa taco sås
  • 2-3 tomater skurna i tärningar
  • 1 påse tacokrydda

Gör så här:
Lägg kycklingen i en ugnsform. Blanda
ihop resten och slå över kycklingen.
Grädda i ca 20 min.

Servera med Nachochips, gräddfil,sallad
och salsasås.


Spagettiomelett

        Spagettiomelett
        200°

  • 3 hg spagetti
  • 1 hg salami, hackad
  • ca 4-5 soltorkade tomater, hackade
  • 1 hg riven ost
  • 2 ägg
  • 2 dl matgrädde
  • 1 dl basilika, hackad

Gör så här:
Koka spagettin. Blanda spagettin,salamin och
tomater i en smord form.
Rör ihop ägg,grädde och basilika. Så det över
spagettiröran, strö över osten.
Grädda i ugn i ca 20 min


Curryfisk

   Curryfisk
    225°

  • 1 pkt fisk, tinad
  • flytande marg
  • curry
  • paprikapulver
  • salt
  • 1-2 hackade tomater
  • Hackad persilja

Gör så här:
Lägg fisken i ugnsfast form, blanda kryddor
och salt och slå strö det över fisken. Låt stå
i ugnen ca 20 min.
Ta ut formen och lägg tomat/persilje hacket
över fisken. Ställ in i ugnen igen ca 2 min.
Servera med kokt potatis och gröna bönor.


Smulpaj

Smulpaj

225°

125 gr smält smör
2 dl fiberhavregryn
1 dl socker ( råsocker)
½ dl vetemjöl
½ dl solroskärnor

Smält smöret, rör i övriga ingredienser.
Fördela över äpplen eller rabarber.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.


Monica´s chokladskorpor med blåbär

Monica´s chokladskorpor med blåbär

Ca 35 skorpor

100 gr smör
2 ägg                                                                                       
1½ dl strösocker                                                                          
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ dl frusna blåbär (eller torkade)
100 gr vit ckoklad

Gör så här:
Smält smöret, låt svalna.
Rör i hop ägg och det avsvalnade smöret i en skål.
Blanda i de torra ingredienserna, de frusna bären och den
grovhackade chokladen. Rör inte så mycket i smeten att
blåbären färgar av sig.
Forma degen till tre längder, lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen ca 25 min i 175 grader.
Ta ut längderna och sänk temperaturen i ugnen till 125 grader.
Låt svalna något innan de skärs i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg dem på plåten igen och låt torka i ugnen ca 20-25 min.
Låt svalna.
Ät och njut.

Om man tycker att skorporna är för söta, ta endast 1 dl
strösocker.
Man kan använda andra bär men de bör vara frusna
eller torkade.


Älgfärsgratäng med hjortroncreme fraiche

Älgfärsgratäng med hjortron creme fraiche

5-6 hg älgfärs
2 gula lökar, hackade
1 stor burk hela champinjoner
2 dl creme fraiche
2-3 msk kalvfond
2-3 msk mjöl
svartpeppar
salt
1 rulle smördeg
riven ost

Gör så här:
Bryn färsen och löken. Blanda i svamp,kalvfond,
mjöl, peppar och salt. 
Lägg smördegen underst i ugnsform, naggas, slå köttfärsröran över. Strö ost överst och
grädda i ugnen ca 45 min. på 175°- 200°.

Kall sås till:
Blanda:
1 burk creme fraiche
1 dl hjortronsylt
ev. salt

Servera med en god sallad och ett gott bröd.


Mangokyckling

Mangokyckling

  • 2 paprikor
  • 2-3 kycklingfiléer
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl mangochutney
  • ½ msk sambal oelek
  • 1 tsk curry

Gör så här:

Tärna paprikan, skär kycklingen i bitar och bryn i stekpanna.
Lägg över i en ugnsfast form.
Blanda övriga ingredienser och slå över kycklingen och paprikan.
Ställ in i ugnen ca 15-20 min i 225 grader.

Smaklig måltid!




Välkommen till vår nya blogg!



Hej och välkommen till oss på Rehab/Stroke i Lycksele.

Vi är ett gäng sjuksköterskor,undersköterskor, läkare och chef som
tycker om att arbeta tillsammans och umgås på fritiden.

Något som vi har som ett stort gemensamt intresse är MAT!  
Därför har vi startat denna sida för att samla alla våra goda recept på.
Men även så att våra fd. arbetskamrater ska se vad dom missar då
dom inte är här.

Lingonslakten.


Här ser det ut som om ett blodbad har ägt rum, i vårt patientkök.
Syster Veronica har tydligen haft en jobbig dag.



Foto:Karin Persson

Men som tur var visade det sej bara var en hel del lingonsaft som
hamnade fel.
Lovvan och Githe verkar dock ta det med ett gott skratt, fastän det är
saft långt uppåt väggarna



RSS 2.0