Ostkaka

Messmörsparfait

Kolasås

Berith’s kräftstjätrsröra

Berith R oströra

Honungsflätor

Bars

Nötkakor med smördeg

Bondkakor med saltlakrits

Vaniljsmulrutor

Rabarberkolapaj

Ingredienser:
Pajdeg:
- 125 g smör
- 0,5 dl farinsocker
- 2 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
Fyllning:
- 400 g rabarber
- ca 1 msk vatten
- ca 0,5 dl strösocker
- 400 g (1 burk) karamelliserad mjölk
- 3 dl vispgrädde
- ca 1 tsk malen kanel
Utrustning:
- 1 st pajform ca 22 cm i diameter
Gör så här:
-
Smält smöret i en kastrull på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen.
- 125 g smör
Smält smör. -
Tillsätt farinsocker, havregryn och vetemjöl. Rör till en jämn smet med en sked.
- 0,5 dl farinsocker
- 2 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
Tillsätt farinsocker, havregryn, vetemjöl.Rör ihop med en sked. -
Klicka ut degen i en pajform ca 22 cm i diameter. Ta baksidan av en sked och tryck ut degen i pajformen så den blir jämntjock. (Detta går på 1 minut med denna enkla pajdeg.)
Tryck ut degen i en pajform. -
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 14 minuter till gyllene färg. Låt svalna.
Grädda i ugnen.Färdiggräddat pajskal. -
Passa på att göra rabarberkompotten under tiden pajskalet gräddas.
Rabarberkompott: Skölj skala och skiva rabarbern. Lägg bitarna i en kastrull med ytterst lite vatten. Värm på medelvärme. Efter ett tag smälter rabarbern och kokar sedan i egen vätska. Sänk värmen och låt småkoka tills rabarbern är mjuk (detta tar ca 10 minuter). Under tiden det småkokar kan du blanda i strösocker, smaka av och ta ev. mer så att du får en lagom syrlig smak.
Låt rabarberkompotten svalna. Sänk gärna ner kastrullen i kallt vatten.
- 400 g rabarber
- ca 1 msk vatten
- ca 0,5 dl strösocker
Rabarberbitar i kastrull.Tillsätt strösocker.Rabarberkompott klar. -
Bred ut kolakrämen (den karamelliserade mjölken) i det avsvalnade pajskalet.
Bred ut den avsvalnade rabarberkompotten ovanpå.
- 400 g (1 burk) karamelliserad mjölk
Bred på kolakrämen.Bred på rabarberkompotten. -
Vispa grädden och bred ut den över rabarberkompotten.
Sikta över kanel. Förvara i kylskåp fram till servering som bör ske så snart som möjligt.
- 3 dl vispgrädde
- ca 1 tsk malen kanel
Bred på vispad grädde.Strö över kanel.En bit rabarberkolapaj.
Mjuk kaka med vit choklad

Marita J kaffekaka

Kladdkaka i långpanna

Blåbärsrutor

Fläskfilégryta

Portergryta

Jeanettes lasagne

Snabb köttfärslimpa på pizzavis
Ingredienser
Färslimpa
- 500 g blandfärs
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- 1,5 dl mjölk
- 1 gul lök, finhackad
- 1 klyfta vitlök
- 1 tsk oregano
- 2 tsk salt
Tomatsås och topping
- 1 gul lök, finhackade
- 1 klyfta vitlök, finriven
- 2 dl passerade tomater
- 2 tsk timjan
- 2 tsk pizzakrydda
- svartpeppar
- salt
- strösocker
- 50 g rökt skinka, i grova strimlor
- 2 dl champinjoner, skivade
- 2 dl mozzarellaost, i grova bitar
Tips! Hitta billigaste ingredienserna i din butik
Gör så här
- Blanda samman alla ingredienser till köttfärslimpan och tryck ut köttfärs i en ugnsfast form.
- Fräs lök och vitlök i olivolja tills mjukt och tillsätt tomat samt kryddor, låt puttra 3 minuter och smaka av med rikligt med salt, socker och rikligt med svartpeppar.
- Toppa din köttfärslimpa med tomatsås och fördela skinka, champinjoner och mozzarellaost över.
- Baka köttfärslimpan i ugn 200 grader i ca 25 minuter.
- Servera med pasta eller pressad p
Bogfläskgryta

Kycklingpaj

Kycklinggratäng med vitlök och creme fraiche
Ingredienser
- 6 st kycklinfiléer
- 2 paket bacon
- 4 dl cream fraiché
- 3 dl matlagningsgrädde
- 1 dl ost riven smakrik
- 2 msk sweet chili sauce
- 2 st vitlöksklyftor finhackad
- 3 msk kycklingfond
- 1 tsk salt o svartpeppar eller efter behag..
Gör så här:
- 1
1. Skär filén längsgående i bitar. 2. Skär baconet i bitar. 3. Stek upp detta, salta och peppra.
- 2
4. Blanda Creme fraiche, grädde, sweet chili sås, pressade vitlöksklyftor och kycklingfond. 5. Lägg kyckling och bacon i en ugnsfast form, häll blandningen över. 6. Täck hela ytan med den rivna osten. 7. Grädda c:a 25 min i 200 gr.
Falukorv i ugn med bostonsås

Sötpotatissallad med fetaost

Sötpotatissallad

Chokladfudge

Fudge

Ingefärsstekta laxkuber

matbröd på svart sirap

Bröd i lergryta

Börja med att blötlägga lergrytan i minst 30 minuter så att den blir mättad med vatten.
Sen kör du igång med degen.
Detta behöver du till en limpa:
- 25 g jäst
- 2,5 dl ljummet vatten
- 0,5 dl ljus sirap
- 0,5 dl mörk sirap
- 1 dl grovt rågmjöl
- 3 dl rågsikt
- 5 dl vetemjöl
- 25 g rumsvarmt smör
- 2 tsk flingsalt
Gör så här:
Börja som sagt med att blötlägga lergrytan i minst 30 min. När den dragit klart i vattnet torkar du ur den och smörjer insidan med lite solrosolja eller liknande. Inte olivolja då den ger för mycket smak åt brödet.
Blanda vatten jäst och sirap i en bakbunke.
Lägg i mjöl, smör och flingsalt och kör på låg hastighet i en degblandare i ca 10 minuter.
Låt degen vila i bunken en stund. Typ 10 minuter.
Mjöla sen ett bakbord och forma en oval liten limpa.
Lägg brödet i den smorda lergrytan På med locket och låt brödet jäsa i ca 2,5 timmar i rumstemperatur.
När den jäst färdigt ställer du in grytan i kall ugn och sätter ugnen på 175 grader. Efter ca 1 timma så är brödet färdigt. Vill du kan du kontrollera innertempraturen på brödet så att det är ca 98 grader. Då är brödet färdigt. Lyft ur brödet ut grytan och låt det svalna på ett galler i 1 till 2 timmar innan du skär i det.
pepparkaksknäcke

Berith´s jordnötssås

Löjromspizza

Kolapaj

kantarelltoast

Svamptoast

Mjuk kaka med vit choklad

• 1 kaka ca 12 bitar
150 g smör eller
margarin
2 ägg
2 dl socker
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
5 dl rabarber i mindre bitar
2 tsk potatismjöl
Strössel
50 g smör eller margarin
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 ¼ dl vetemjöl
75 g vit choklad
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter.
2. Smält matfettet och ställ åt sidan att svalna.
3. Tillsätt ägg och socker i det ljumma matfettet och rör om. Tillsätt vetemjöl och bakpulver och rör åter smeten slät. Bre ut den jämnt i formen.
4. Fyllning: Skölj rabarbern, skär den i sockerbitsstora bitar och blanda sedan med potatismjölet. Strö rabarberbitarna över kaksmeten.
5. Strössel: Hacka snabbt samman matfett, socker, vaniljsocker och vetemjöl och strö smulorna över kakan.
6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter, eller tills den nätt och jämnt är färdig. Hacka den vita chokladen grovt och strö över. Grädda kakan i ytterligare ca 5 minuter, eller tills chokladen börjar få svagt gyllene färg.
7. Låt den nygräddade kakan svalna i formen innan den lossas.
Fläskfilegryta med svamp och bacon

Picklad broccoli

Ingredienser
Gör så här
Het korvgryta
Ingredienser
- 4 st chorizokorvar (gärna med minst 70% kötthalt)
- 1 paket bacon
- 2 klyfta vitlök
- 1 st gul lök
- 3 dl krossade tomater
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl grädde
- 1 msk soja
- 1 tsk sambal oelek
-
Salt och peppar
Gör så här:
- Hacka lök, vitlök och bacon, och skiva korven i slantar.
- Stek allt tillsammans i några minuter i smör.
- Häll i krossade tomater, crème fraiche, grädde och kryddor och låt allt puttra i ca 10 min på låg värme.
Kycklinggryta med curry

Ingredienser
- 600 g kycklingfilé
- 2 röda paprikor
- 2 gula lökar
- 2 msk smör, att steka i
- 3 msk curry
- 1 msk paprikapulver
- 5 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraîche
- 2 msk koncentrerad apelsinjuice
- 2 msk kinesisk soja
- 2 krm svartpeppar
Gör så här
- Skär kycklingfiléerna i bitar.
- Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar.
- Skala och skär löken i klyftor.
- Bryn kycklingen i smör i en stor gryta.
- Tillsätt paprika, lök, curry och paprikapulver och låt fräsa cirka 3 minuter.
- Tillsätt vispgrädde, crème fraiche, apelsinjuice, soja och peppar. Låt bli varmt och se till att kycklingen är genomstekt. Servera!
- Matsortera dina lökskal till återvinning och njut av din kycklinggryta!
Rabarberpaj med kolasmul
Rabarberfyllning
- 500 g rabarber
- 1 msk potatismjöl
- 2 tsk malen kardemumma
- 1 dl strösocker
- 1 citron, saften
Kolasmulsdeg
- 100 g smör, mjukt
- 1 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
Till servering
- vaniljglass
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
- Skala eventuellt rabarbern och skär den i mindre bitar.
- Blanda ihop rabarbern med resten av ingredienserna till fyllningen i en skål. Lägg i en ugnssäker form.
- Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke.
- Ha sedan i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en smulig deg.
- Smula degen över rabarberfyllningen och grädda pajen i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
- Servera gärna varm med vaniljglass.
köttfärsbollar i enkel tomatsås

4 portioner
Tid: 20 minuter
500 g nöt- eller blandfärs
1 ägg
¾ dl kallt vatten
½ vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
rivet skal av ½–1 ekologisk citron
1 dl hackad persilja
Tomatsås
1 burk finkrossade tomater, 400 g
1 dl vatten
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk socker
Tillbehör
Spaghetti
Gör så här
1. Koka upp alla ingredienserna till tomatsåsen i en låg och vid kastrull. Låt sjuda utan lock.
2. Blanda alla ingredienser till färsen. Forma med vattensköljda händer ca 14 bullar och lägg ner dem direkt i den kokande såsen. Låt sjuda under lock ca 10 minuter.
3. Koka spaghettin och servera till köttfärsbollarna.
Svantekaka

Tomat o basilika bröd
SALLAD MED FRÖN OCH VITLÖKSDRESSING

Snabblagad sallad med frön och vitlöksdressing
50g machésallad
50g rucola
50g babymangold
1 morot
3 msk solrosfrön
2 msk pinjenötter
150g haricot verts
3 msk creme fraiche
2 vitlöksklyftor
4 msk vatten
1 tsk äppelcidervinäger
peppar, salt, itliensk salladskrydda, oregano
1. Skölj salladen väl och låt den rinna av. Skala en morot. Efter att skalet är avlägsnat skalar du ner resten av moroten till tunna skalbitar. Blanda med salladen.
2. Rosta solrosfrön och pinjenötter i en skvätt olivolja i en stekpanna. Skaka om då och då så de inte bränns. Låt svalna.
3. Sjud haricots vertsen cirka 5 minuter i saltat vatten. Använder du tinade haricots verts behöver de inte koka mer än 2-3 minuter.
4. Blanda creme fraiche med vatten, vinäger, pressad vitlök och kryddor till en tunn dressing. Ställ in i micron cirka 30 sekunder, vispa sedan dressingen luftig. Låt den svalna och ringla sedan över salladen.
Grillad lax med sparris och västerbottenssås

Ingredienser
- 600 gram laxfilé(er)
Rubb
- 1 st citron(er)
- 1 tsk råsocker
- 2 tsk kummin, hel
- 2 tsk fänkålsfrön
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tsk salt
- 1 msk olivolja
- 2 msk Mat & Bak smör
Västerbottenssås
- 0,5 klyfta(or) vitlök
- 3 dl vispgrädde
- 75 gram Västerbottensost
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 0,5 tsk vitvinsvinäger
Tillbehör
- 1 kg delikatesspotatis
- 250 gram färsk sparris
- 1 st citron
Tillbehör:
- 1. Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Rubb:
- 1. Lägg råsocker, kumminfrön, fänkålsfrö, chiliflakes, salt och rivet citronskal (bara det gula annars blir det lätt beskt) i en mortel. Mortla ihop kryddorna ordentligt.
- 2. Skär laxfilén i 4 portionsbitar och ringla lite olja över. Gnid in rubben ordentligt på båda sidor.
- 3. Hetta upp en panna med olivolja och lite smör. Stek laxfiléerna på båda sidor så att de får en fin gyllenbrun stekyta. Ta en sked och svep smöret som blir kvar i panna över varje laxbit. Sänk värmen och låt laxen bli klar i pannan.
Tillbehör:
- 1. Skär bort den träiga delen av sparrisen och koka upp lite lättsaltat vatten i en vid kastrull. Koka sparrisen 1-2 min.
Västerbottenssås:
- 1. Finhacka eller pressa vitlöken och fräs i lite smör i en kastrull.
- 2. Tillsätt grädde och låt såsen koka ihop ordentligt. Vispa ner Västerbottensosten lite i taget tills du får en krämig sås. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
Servering:
- 1. Servera laxen med kokt potatis, Västerbottenssås, sparris och en citronklyfta.
SNABBA KANELBULLAR

SNABBA KANELBULLAR
Ca 20 st
75 g smör, smält
½ dl strösocker
½ krm salt
2 tsk vaniljsocker
½ tsk mortlade kardemummakärnor (eller mald)
2 ½ dl mjölk
1 msk bakpulver
7 dl vetemjöl
Fyllning
ca 25 g smör, rumsvarmt
2 tsk kanel
2–3 msk strösocker
Garnering
1 ägg (uppvispat)
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 230 grader. Blanda smör, socker, salt, vaniljsocker, kardemumma och mjölk i en bunke. Blanda bakpulvret med vetemjölet och rör ner det i buken ihop med de andra ingredienserna. Rör ihop allt till en lätt kladdig deg (den ska inte knådas, bara röras ihop).
2. Mjöla ett bakbord och kavla ut degen till en rektangel, ca ¾ cm tunn. Strö mjöl över degen när du kavlar så kaveln inte fastnar i degen.
3. Fyllning: Bred ut smöret på degplattan och strö över kanel och strösocker.
4. Rulla ihop degen från långsidan.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt.
7. Pensla bullarna med ägg.
8. Strö pärlsocker över bullarna.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna i formarna under en bakduk. De är allra godast när de är nygräddade. Frys in dem direkt när de kallnat om du inte äter upp alla.
Kebabspett

Ingredienser
- 500 g nötfärs
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk mald spiskummin
- 1/2 tsk sambal oelek
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 ägg
Till servering
- pepperoni
- isbergssallad
- vitlöksmajonnäs
Så här gör du
- Sätt ugnen på grill, 250 grader. Blanda nötfärs, vitlök, salt, sambal oelek, spiskummin och ägg till en jämn smet.
- Forma färsen runt 8 grillspett eller blötlagda träspett.
- Grilla dem högt under grillelementet i ugnen i cirka 8 minuter. Vänd dem under tiden och håll minutkoll så att de inte bränns.
Höstens kycklinggryta

Sötpotatissallad med fetaost

Ingredienser
Gör så här
Fetaostkräm

ngredienser
Tillagning
1. Smula ner fetaosten i créme fraichen och vispa ihop till en jämn och krämig röra.
2. Smaka av med honung, salt och peppar.
Recept: Gunilla Stübner och Mari Bergma
Kycklinglasagne
Lakritskladdkaka

LAKRITSKLADDKAKA I LÅNGPANNA
Ca 24 bitar
400 g smör
8 dl strösocker
8 ägg
2 msk vaniljsocker
2 krm salt
1 ½ dl kakao
6 dl vetemjöl
Garnering
ca 75 g turkisk peppar
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt strösockret och blanda. Låt det svalna. Rör ner ägg, vaniljsocker, salt och kakao. Blanda sist i vetemjölet och rör om till en slät smet.
2. Krossa karamellerna. Lägg dem i ett bakplåtspapper och slå sönder dem med en stekpanna.
3. Häll smeten i en långpanna, ca 28 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Strö lakritsen över smeten. Spara gärna lite och strö över före servering.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 32–38 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen. Servera gärna med lättvispad grädde.
Lefser
Lakritssnittar

LAKRITSSNITTAR
Ca 28 st
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
¾ tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl
Garnering
4–5 Turkisk peppar-karameller
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop smör och strösocker till en mjuk massa i en skål. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem och sirapen i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg.
2. Dela degen i två delar och rulla dem till längder, ca 30 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.
3. Krossa turkisk peppar-karamellerna och strö över hälften av bitarna på längderna.
4. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 15 min. Skär längderna i sneda snitt och strö över resten av godiskrosset medan de fortfarande är varma. Låt dem kallna på plåten före servering.
Ingrids grova tunnbröd

Tomatbröd
