cedrokakor
Cedrokakor
Ingredienser
100 g | smör, rumsvarmt |
---|---|
0,5 dl | florsocker |
1 tsk | vaniljsocker |
1 msk | rapsolja |
1 tsk | cedro citron, hushållsarom |
2 dl | vetemjöl |
0,5 tsk | bakpulver |
Garnering:
0,25 dl | strösocker |
---|---|
1 tsk | gul hushållsfärg |
Tillagning
Bondkakor med pistasch
Bondkakor med pistasch
45 kakor
Ingredienser
1 dl | pistaschnötter |
---|---|
125 g | smör |
1 dl | strösocker |
3 dl | vetemjöl, (180 g) |
0,5 tsk | bikarbonat |
1,5 msk | sirap, ljus |
1 tsk | apelsinskal, rivet |
Tillagning
Blåbärsparfait
Blåbärsparfait

1 1/2 liter Ingredienser
3 dl | blåbär |
---|---|
0,5 dl | florsocker |
1 st | lime, rivet skal |
1 msk | lime, pressad |
1 msk | mynta, finhackad |
3 st | äggvitor |
1,5 dl | florsocker |
2 dl | vispgrädde |
250 g | mascarponeost |
Tillagning
2. Vispa äggvitor och florsocker i en annan skål till ett hårt skum, som marängsmet. Vispa grädden separat, blanda den med mascarpone och blåbärsblandningen. Vänd sist ner den vispade äggvitan.
3. Fördela parfaitsmeten i en 1 1/2-litersform. Täck med plast och låt stå i frysen ca 6 timmar.
4. Ta fram parfaiten ur frysen ca 30 min före servering.
Äppel- och blåbärspaj
Äppel- och blåbärspaj
8 bitar Ingredienser
150 g | smör |
---|---|
4 dl | vetemjöl, (240 g) |
1 st | florsocker |
0,5 msk | vatten |
1 st | ägg |
Fyllning:
2 msk | äpplen |
---|---|
2 msk | smör, + 2 msk strösocker |
200 g | strösocker |
1 tsk | blåbär |
1 tsk | maizena majsstärkelse |
Pensling:
ägg |
---|
Tillbehör:
0,5 dl | vaniljvisp |
---|
Tillagning
2. Sätt ugnen på 200°. Dela degen i två bitar. Klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, invändigt med hälften av degen.
3. Fyllning: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Stek dem i smör i en stekpanna ca 5 min. Rör i 2 msk socker. Blanda blåbären med 2 msk socker och majsstärkelse. Lägg äppelbitarna i pajskalet och strö över blåbären.
4. Kavla ut den andra pajdegsbiten och täck pajen med locket. Pensla med uppvispat ägg.
5. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Servera pajen ljummen med vaniljvisp.
Lingon- och kolamuffins

12 muffins, 225 grader
150 gr smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
2 ½ dl lingon
1 dl kolasås i tub (t ex O´hoj)
Garnering:
Pärlsocker
Gör så här:
Rör smör, socker och vaniljsocker poröst.
Tillsätt äggen ,ett i taget, och rör kraftigt
emellan.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned den
i smeten tillsammans med mjölken. Blanda
i lingonen.
Fördela hälften av smeten i 12 muffinsformar
( som är placerade i en muffinplåt).
Spritsa i kolasåsen. Klicka över resten av
smeten. Strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna.
Inkokt lax med skarpsås och dillkokt potatis
Inkokt lax med skarpsås och dillkokt potatis
4-6 st | lax, färsk eller fryst, (à ca 125 g) portionsbitar |
---|
Lag:
1 st |
rödlök, liten |
---|---|
1 l |
vatten |
2 msk |
citron, pressad |
1 msk |
salt |
2 msk |
strösocker |
2 st |
lagerblad |
1 krm | svartpeppar, nymald |
Skarpsås:
2 st | ägg, hårdkokta |
---|---|
2 st |
äggulor, råa |
2 msk |
dijonsenap |
4 dl |
vispgrädde |
1 dl |
matyoghurt |
0,5 tsk |
salt |
Tillbehör:
potatis, dillkokt
Tillagning
2. Lägg laxen i en ugnssäker form. Häll den heta lagen över.
3. Låt kallna i lagen. Ställ kallt över natten, ca 8 timmar.
4. Skarpsås: Skala och skär äggen i mindre bitar. Mixa de kokta äggen med råa äggulor och senap. Vispa grädden och blanda den med yoghurt och äggmix. Smaka av med salt. Ställ kallt till servering.
5. Servera laxen med skarpsås och dillkokt potatis.
Kyckling med svarta vinbär
Kyckling med svarta vinbär
4 personer Ingredienser
600 g | kycklingbröstfilé |
---|---|
1 tsk | salt |
2 krm | svartpeppar, nymald |
1 paket | bacon, (140 g) |
Sås:
4 msk | strösocker |
---|---|
2 dl | vinbär, svarta |
3 dl | vatten |
1 msk | balsamvinäger |
2 msk | kalvfond, konc |
2 krm | salt |
2 tsk | maizena majsstärkelse |
Tillbehör:
färskpotatis, kokt |
---|
Tillagning
1. Sätt ugnen på 200°. Gör några tvärgående snitt på varje bröstfilé. Salta och peppra runtom.
2. Fräs en liten bit bacon i en stekpanna så att det bildas fett i pannan. Bryn kycklingfiléerna ca 1 minut på varje sida. Lägg över dem i en ugnssäker form och lägg några baconskivor på varje filé. Stek i ugnen ca 15 min till en innertemperatur på 68°.
3. Smält sockret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt vinbär, vatten, vinäger och kalvfond och låt alltsammans sjuda ca 5 min. Sila såsen genom en finmaskig sil och pressa lätt på vinbären så saften rinner ut.
4. Häll tillbaka den silade såsen i kastrullen och smaka av med salt. Vispa ner majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Koka upp så såsen tjocknar.
5. Servera kycklingen med kokt färskpotatis och svartvinbärssås.
Ca 420 kcal per portion
9 g fett 41 g protein
40 g kolhydrater
Blåbärskaka med limesmul
Blåbärskaka med limesmul

125 g | smör |
---|---|
1,5 dl | mjölk |
1,5 dl | vaniljyoghurt, (2 %) |
3 st | ägg |
1,5 dl | strösocker |
5 dl | vetemjöl, (300 g) |
1 msk | bakpulver |
2 dl | blåbär + 2 msk vetemjöl, (100 g) |
Limesmul:
75 g | smör |
---|---|
1,5 dl | vetemjöl |
1 dl | strösocker |
1 msk | vaniljsocker |
1 msk | rivet limeskal |
Tillbehör:
blåbär | |
---|---|
vaniljglass |
Tillagning
2. Smält smöret och tillsätt mjölk och yoghurt. Dra kastrullen från plattan. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt smör- och mjölkblandningen under omrörning. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och rör ner det i smeten.
3. Smul: Smält smöret och blanda med mjöl, socker, vaniljsocker och limeskal.
4. Blanda bären med vetemjöl och rör ner dem försiktigt i smeten. Häll smeten i en långpanna, 25 x 35 cm, täckt med bakplåtspapper. Strö över limesmul. Grädda mitt i ugnen 35-40 min. Låt svalna och skär i rutor. Servera med blåbär och vaniljglass.
Vinbärskaka med kolaglasyr
Vinbärskaka med kolaglasyr
Ingredienser
150 g | smör |
---|---|
0,5 dl | mjölk |
3 st | ägg |
3 dl | strösocker |
1 tsk | kardemumma, stött |
4,5 dl | vetemjöl, (270 g) |
2 tsk | bakpulver |
1 msk | vaniljsocker |
3 dl | vinbär, röda + 2 dl röda vinbär |
Kolaglasyr:
300 g | färskost, naturell |
---|---|
0,75 dl | kolasås, färdig |
Tillagning
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner det under omrörning i smeten.
3. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 25 x 35 cm. Strö över 3 dl vinbär. Grädda kakan på andra falsen nedifrån ca 30 min. Låt svalna.
4. Blanda färskost och kolasås och bre det över kakan. Gör ett räfflat mönster med en gaffel. Garnera med ca 2 dl vinbär. Skär kakan i rutor.
Janssonpaj
Janssonpaj
3 dl | vetemjöl |
---|---|
100 g | smör |
2 msk | vatten |
Fyllning:
300 g | potatis, kokt |
---|---|
3 st | lökar, färska gula |
1 msk | |
1 burk | ansjovisfiléer, (125 g) |
3 st | ägg |
1 dl | vispgrädde |
2 dl | mjölk |
1 tsk | salt |
1 krm | svartpeppar, nymald |
0,5 dl | gräslök, hackad |
1 dl | västerbottensost, grovriven |
Garnering:
gräslök |
---|
Tillagning
2. Sätt ugnen på 225°.
3. Skiva potatisen. Ansa och skiva löken. Fräs löken mjuk i smör ca 5 min. Fördela potatis och lök i pajskalet. Lägg på ansjovisfiléer.
4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och gräslök.
5. Häll blandningen i pajskalet. Strö på ost. Grädda ca 40 min. Garnera med gräslök.
Vit chokladkladdkaka
100 gr smör
100 gr vit choklad ( gärna med limesmak)
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
½ lime ( saften)
Smält smör och choklad, blanda i socker,
vaniljsocker, ägg, saften av lime och sist
vetemjölet.
Grädda i 200° i ca 15 min. Låt svalna.
Topping
2 dl creme fraiche
½ dl florsocker
100 gr philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
ev rivet lime- el. citronskal
Garnera med granatäpple el. hallon.
Bittes äppelpaj
Bittes äppelpaj
Denna äppelpaj är knäckig, seg och vansinnigt god! Dessutom är pajen väldigt lättbakad. Servera äppelpajen med glass eller vaniljvisp.
Ingredienser
6 port- 6 äpplen (à 130 g)
- 150 g smör
- 3 dl havregryn
- 2 dl socker
- 1/2 dl ljus sirap
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 2 msk mjölk
Så här gör du
Detta är ett recept från Buffé nr 10 2008
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
- Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över.
- Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med glass eller vaniljvisp.