cedrokakor

       

Cedroka­kor   

        Cedrokakor Receptbild - Allt om Mat                            
         Foto: Kent Jardhammar     
 
En spröd kaka som påminner om brysselkex – men här med en aning cedrosmak.  
35 st                                

                                Ingredienser                            

100 g              smör, rumsvarmt                    
0,5 dl                     florsocker                    
1 tsk                     vaniljsocker                    
1 msk                     rapsolja                    
1 tsk                     cedro citron, hushållsarom                    
2 dl                     vetemjöl                    
0,5 tsk                     bakpulver                    

Garnering:

 0,25 dl                     strösocker                    
1 tsk                     gul hushållsfärg                    
 

Tillagning                

1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt oljan och cedro citron.
2. Blanda mjöl och bakpulver och rör i smeten. Blanda snabbt ihop till en deg.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Forma till en  tjock rulle, ca 3 cm.
4. Blanda socker och gul hushållsfärg och strö ut det på ett bakplåtspapper. Rulla degen i det gula sockret tills det fastnat på rullen. Förvara rullen ca 1 timme i kylskåp.
5. Sätt ugnen på 175°. Skär rullen i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 12 min. Låt kakorna kallna på galler.                
 

Bondkakor med pistasch

Bond­ka­kor med pi­stasch        

  Bondkakor med pistasch Receptbild - Allt om Mat
  Foto: Annika Vannerus                            
  Sötmandeln har ersatts med pistaschnötter och rivet apelsinskal ger kakorna en spännande  smakbrytning.

45 kakor                                

Ingredienser                            

                        1 dl                     pistaschnötter                    
                        125 g                     smör                    
                        1 dl                     strösocker                    
                        3 dl                     vetemjöl, (180 g)                    
                        0,5 tsk                     bikarbonat                    
                        1,5 msk                     sirap, ljus                    
                        1 tsk                     apelsinskal, rivet                    
 

Tillagning                

 1. Hacka nötterna grovt. Skär smöret i kuber.  Mixa nötter, smör, socker, mjöl, bikarbonat, sirap och apelsinskal till en deg.  
2. Dela degen i två delar på mjölad bänk. Rulla ut degbitarna till till två rullar, ca 3 cm  i diameter. Linda in rullarna i plastfolie och lägg i kylen minst 1 timme.
3. Sätt ugnen på 200°. Skär rullarna i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen  6-7 min.                
 

Blåbärsparfait

Blåbärsparfait

Blåbärsparfait Receptbild - Allt om Mat    
Ett recept från Allt om mat

1 1/2 liter Ingredienser

3 dl blåbär
0,5 dl florsocker
1 st lime, rivet skal
1 msk lime, pressad
1 msk mynta, finhackad
3 st äggvitor
1,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde
250 g mascarponeost

Tillagning

Parfait är en bra dessert som inte kräver konstiga köksmanicker och som kan förberedas i god tid. Blåbären får extra skjuts med lime och mynta.
1. Häll upp blåbären i en skål och blanda dem med florsocker, limeskal, limesaft och mynta.
2. Vispa äggvitor och florsocker i en annan skål till ett hårt skum, som marängsmet. Vispa grädden separat, blanda den med mascarpone och blåbärsblandningen. Vänd sist ner den vispade äggvitan.
3. Fördela parfaitsmeten i en 1 1/2-litersform. Täck med plast och låt stå i frysen ca 6 timmar.
4. Ta fram parfaiten ur frysen ca 30 min före servering.

Äppel- och blåbärspaj

Äppel- och blåbärspaj

Ett recept från Allt om mat

8 bitar Ingredienser

150 g smör
4 dl vetemjöl, (240 g)
1 st florsocker
0,5 msk  vatten
1 st ägg

Fyllning:

2 msk  äpplen
2 msk smör, + 2 msk strösocker
200 g strösocker
1 tsk blåbär
1 tsk maizena majsstärkelse

Pensling:

  ägg

Tillbehör:

0,5 dl vaniljvisp

Tillagning

Äpple och blåbär under ett frasigt pajskal bakat med smör.
1. Tärna smöret och blanda med vetemjöl och florsocker, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och vatten. Blanda snabbt ihop till en jämn deg. Lägg degen i en plastpåse i kylen ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 200°. Dela degen i två bitar. Klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, invändigt med hälften av degen.
3. Fyllning: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Stek dem i smör i en stekpanna ca 5 min. Rör i 2 msk socker. Blanda blåbären med 2 msk socker och majsstärkelse. Lägg äppelbitarna i pajskalet och strö över blåbären.
4. Kavla ut den andra pajdegsbiten och täck pajen med locket. Pensla med uppvispat ägg.
5. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Servera pajen ljummen med vaniljvisp.

Lingon- och kolamuffins

Lingon- och kolamuffins
Lingon- och kolamuffins Receptbild - Allt om Mat    

12 muffins, 225 grader

150 gr smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
2 ½ dl lingon
1 dl kolasås i tub (t ex O´hoj)

Garnering:
Pärlsocker

Gör så här:
Rör smör, socker och vaniljsocker poröst.
Tillsätt äggen ,ett i taget, och rör kraftigt
emellan.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned den
i smeten tillsammans med mjölken. Blanda
i lingonen.
Fördela hälften av smeten i 12 muffinsformar
( som är placerade i en muffinplåt).
Spritsa i kolasåsen. Klicka över resten av
smeten. Strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna.

Inkokt lax med skarpsås och dillkokt potatis

Inkokt lax med skarpsås och dillkokt potatis

4 port,
4-6 st lax, färsk eller fryst, (à ca 125 g) portionsbitar

Lag:

1 st

rödlök, liten

1 l

vatten

2 msk

citron, pressad

1 msk

salt

2 msk

strösocker

2 st

lagerblad

1 krm svartpeppar, nymald

Skarpsås:

2 st ägg, hårdkokta
2 st

äggulor, råa

2 msk

dijonsenap

4 dl

vispgrädde

1 dl

matyoghurt

0,5 tsk

salt

Tillbehör:

potatis, dillkokt

Tillagning

Laxen görs i förväg, bara att ta fram när potatisen kokat färdigt.
1. Skala och klyfta löken. Blanda lök, vatten, citronsaft, salt, socker, lagerblad och svartpeppar i en kastrull. Låt koka upp.
2. Lägg laxen i en ugnssäker form. Häll den heta lagen över.
3. Låt kallna i lagen. Ställ kallt över natten, ca 8 timmar.
4. Skarpsås: Skala och skär äggen i mindre bitar. Mixa de kokta äggen med råa äggulor och senap. Vispa grädden och blanda den med yoghurt och äggmix. Smaka av med salt. Ställ kallt till servering.
5. Servera laxen med skarpsås och dillkokt potatis.

Kyckling med svarta vinbär

Kyckling med svarta vinbär

Ett recept från Allt om mat
 

4 personer Ingredienser

600 g kycklingbröstfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 paket bacon, (140 g)

Sås:

4 msk strösocker
2 dl vinbär, svarta
3 dl vatten
1 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond, konc
2 krm salt
2 tsk maizena majsstärkelse

Tillbehör:

  färskpotatis, kokt

Tillagning

Lite känsla av vardagsgourmet får den här baconlindade kycklingen med sötsyrlig svartvinbärssås.

1. Sätt ugnen på 200°. Gör några tvärgående snitt på varje bröstfilé. Salta och peppra runtom.
2. Fräs en liten bit bacon i en stekpanna så att det bildas fett i pannan. Bryn kycklingfiléerna ca 1 minut på varje sida. Lägg över dem i en ugnssäker form och lägg några baconskivor på varje filé. Stek i ugnen ca 15 min till en innertemperatur på 68°.
3. Smält sockret i en kastrull på me­delvärme. Tillsätt vinbär, vatten, vinäger och kalvfond och låt alltsammans sjuda ca 5 min. Sila såsen genom en finmaskig sil och pressa lätt på vinbären så saften rinner ut.
4. Häll tillbaka den silade såsen i ka­strullen och smaka av med salt. Vispa ner majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Koka upp så såsen tjocknar.
5. Servera kycklingen med kokt färskpotatis och svartvinbärssås.

Ca 420 kcal per portion
9 g fett 41 g protein
40 g kolhydrater


Blåbärskaka med limesmul

Blåbärskaka med limesmul

Blåbärskaka med limesmul Receptbild - Allt om Mat    
 
 
Ett recept från Allt om mat

125 g smör
1,5 dl mjölk
1,5 dl vaniljyoghurt, (2 %)
3 st ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl, (300 g)
1 msk bakpulver
2 dl blåbär + 2 msk vetemjöl, (100 g)

Limesmul:

75 g smör
1,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk rivet limeskal

Tillbehör:

  blåbär
  vaniljglass

Tillagning

Limesmulet ger blåbärskakan lite god knaprighet. Servera massor av blåbär och vaniljglass till.
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smöret och tillsätt mjölk och yoghurt. Dra kastrullen från plattan. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt smör-  och mjölkblandningen under omrörning. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och rör ner det i smeten.
3. Smul: Smält smöret och blanda med mjöl, socker, vaniljsocker och limeskal.
4. Blanda bären med vetemjöl och rör ner dem försiktigt i smeten. Häll smeten i en långpanna, 25 x 35 cm, täckt med bakplåtspapper. Strö över limesmul. Grädda mitt i ugnen 35-40 min. Låt svalna och skär i rutor. Servera med blåbär och vaniljglass.

Vinbärskaka med kolaglasyr

Vinbärskaka med kolaglasyr

Ingredienser

150 g smör
0,5 dl mjölk
3 st ägg
3 dl strösocker
1 tsk kardemumma, stött
4,5 dl vetemjöl, (270 g)
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dl vinbär, röda + 2 dl röda vinbär

Kolaglasyr:

300 g färskost, naturell
0,75 dl kolasås, färdig

Tillagning

Bre på glasyr när kakan svalnat och garnera vid servering. Kakan går utmärkt att frysa utan glasyr.
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smör, mjölk och kardemumma i äggsmeten.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner det under omrörning i smeten.
3. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 25 x 35 cm. Strö över 3 dl vinbär. Grädda kakan på andra falsen nedifrån ca 30 min. Låt svalna.
4. Blanda färskost  och kolasås och bre det över kakan. Gör ett räfflat mönster med en gaffel. Garnera med ca 2 dl vinbär. Skär kakan i rutor.

Janssonpaj

Janssonpaj

Ett recept från Allt om mat

6 person(er)
Ingredienser
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:

300 g potatis, kokt
3 st lökar, färska gula
1 msk
1 burk ansjovisfiléer, (125 g)
3 st ägg
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
0,5 dl gräslök, hackad
1 dl västerbottensost, grovriven

Garnering:

  gräslök

Tillagning

Pajen smakar nästan som Janssons frestelse, kryddig med god sälta.
1. Blanda mjöl, smör och vatten i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 225°.
3. Skiva potatisen. Ansa och skiva löken. Fräs löken mjuk i smör ca 5 min. Fördela potatis och lök i pajskalet. Lägg på ansjovisfiléer.
4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och gräslök.
5. Häll blandningen i pajskalet. Strö på ost. Grädda ca 40 min. Garnera med gräslök.

Vit chokladkladdkaka

Vit chokladkladdkaka

100 gr smör
100 gr vit choklad ( gärna med limesmak)
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
½ lime ( saften)

Smält smör och choklad, blanda i socker,
vaniljsocker, ägg, saften av lime och sist
vetemjölet.
Grädda i 200° i ca 15 min. Låt svalna.

Topping
2 dl creme fraiche
½ dl florsocker
100 gr philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
ev rivet lime- el. citronskal

Garnera med granatäpple el. hallon.

Bittes äppelpaj

           

Bittes äppelpaj   

 

 Recept: Bittes äppelpaj                 

 

Denna äppelpaj är knäckig, seg och vansinnigt god! Dessutom är pajen väldigt lättbakad. Servera äppelpajen med glass eller vaniljvisp.

                              

Ingredienser

     6 port    
 

 

  • 6 äpplen (à 130 g)                                    
  • 150 g smör                                     
  • 3 dl  havregryn                                     
  • 2 dl  socker                                     
  • 1/2 dl ljus sirap                                     
  • 1 1/2 dl vetemjöl                                     
  • 1/2 tsk bakpulver                                     
  • 2 msk mjölk                                     

Så här gör du

Detta är ett recept från Buffé nr 10 2008

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
  3. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över.
  4. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med glass eller vaniljvisp.

 

       

RSS 2.0