Äppel- och blåbärspaj

Äppel- och blåbärspaj

Ett recept från Allt om mat

8 bitar Ingredienser

150 g smör
4 dl vetemjöl, (240 g)
1 st florsocker
0,5 msk  vatten
1 st ägg

Fyllning:

2 msk  äpplen
2 msk smör, + 2 msk strösocker
200 g strösocker
1 tsk blåbär
1 tsk maizena majsstärkelse

Pensling:

  ägg

Tillbehör:

0,5 dl vaniljvisp

Tillagning

Äpple och blåbär under ett frasigt pajskal bakat med smör.
1. Tärna smöret och blanda med vetemjöl och florsocker, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och vatten. Blanda snabbt ihop till en jämn deg. Lägg degen i en plastpåse i kylen ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 200°. Dela degen i två bitar. Klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, invändigt med hälften av degen.
3. Fyllning: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Stek dem i smör i en stekpanna ca 5 min. Rör i 2 msk socker. Blanda blåbären med 2 msk socker och majsstärkelse. Lägg äppelbitarna i pajskalet och strö över blåbären.
4. Kavla ut den andra pajdegsbiten och täck pajen med locket. Pensla med uppvispat ägg.
5. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Servera pajen ljummen med vaniljvisp.
Trackback
RSS 2.0