Äppel- och blåbärspaj
Äppel- och blåbärspaj
Ett recept från Allt om mat
8 bitar Ingredienser
150 g | smör |
---|---|
4 dl | vetemjöl, (240 g) |
1 st | florsocker |
0,5 msk | vatten |
1 st | ägg |
Fyllning:
2 msk | äpplen |
---|---|
2 msk | smör, + 2 msk strösocker |
200 g | strösocker |
1 tsk | blåbär |
1 tsk | maizena majsstärkelse |
Pensling:
ägg |
---|
Tillbehör:
0,5 dl | vaniljvisp |
---|
Tillagning
Äpple och blåbär under ett frasigt pajskal bakat med smör.
1. Tärna smöret och blanda med vetemjöl och florsocker, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och vatten. Blanda snabbt ihop till en jämn deg. Lägg degen i en plastpåse i kylen ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 200°. Dela degen i två bitar. Klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, invändigt med hälften av degen.
3. Fyllning: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Stek dem i smör i en stekpanna ca 5 min. Rör i 2 msk socker. Blanda blåbären med 2 msk socker och majsstärkelse. Lägg äppelbitarna i pajskalet och strö över blåbären.
4. Kavla ut den andra pajdegsbiten och täck pajen med locket. Pensla med uppvispat ägg.
5. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Servera pajen ljummen med vaniljvisp.
2. Sätt ugnen på 200°. Dela degen i två bitar. Klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, invändigt med hälften av degen.
3. Fyllning: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Stek dem i smör i en stekpanna ca 5 min. Rör i 2 msk socker. Blanda blåbären med 2 msk socker och majsstärkelse. Lägg äppelbitarna i pajskalet och strö över blåbären.
4. Kavla ut den andra pajdegsbiten och täck pajen med locket. Pensla med uppvispat ägg.
5. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Servera pajen ljummen med vaniljvisp.
Trackback