Janssonpaj
Janssonpaj
Ett recept från Allt om mat
3 dl | vetemjöl |
---|---|
100 g | smör |
2 msk | vatten |
Fyllning:
300 g | potatis, kokt |
---|---|
3 st | lökar, färska gula |
1 msk | |
1 burk | ansjovisfiléer, (125 g) |
3 st | ägg |
1 dl | vispgrädde |
2 dl | mjölk |
1 tsk | salt |
1 krm | svartpeppar, nymald |
0,5 dl | gräslök, hackad |
1 dl | västerbottensost, grovriven |
Garnering:
gräslök |
---|
Tillagning
Pajen smakar nästan som Janssons frestelse, kryddig med god sälta.
1. Blanda mjöl, smör och vatten i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 225°.
3. Skiva potatisen. Ansa och skiva löken. Fräs löken mjuk i smör ca 5 min. Fördela potatis och lök i pajskalet. Lägg på ansjovisfiléer.
4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och gräslök.
5. Häll blandningen i pajskalet. Strö på ost. Grädda ca 40 min. Garnera med gräslök.
2. Sätt ugnen på 225°.
3. Skiva potatisen. Ansa och skiva löken. Fräs löken mjuk i smör ca 5 min. Fördela potatis och lök i pajskalet. Lägg på ansjovisfiléer.
4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och gräslök.
5. Häll blandningen i pajskalet. Strö på ost. Grädda ca 40 min. Garnera med gräslök.
Trackback