Janssonpaj

Janssonpaj

Ett recept från Allt om mat

6 person(er)
Ingredienser
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:

300 g potatis, kokt
3 st lökar, färska gula
1 msk
1 burk ansjovisfiléer, (125 g)
3 st ägg
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
0,5 dl gräslök, hackad
1 dl västerbottensost, grovriven

Garnering:

  gräslök

Tillagning

Pajen smakar nästan som Janssons frestelse, kryddig med god sälta.
1. Blanda mjöl, smör och vatten i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 225°.
3. Skiva potatisen. Ansa och skiva löken. Fräs löken mjuk i smör ca 5 min. Fördela potatis och lök i pajskalet. Lägg på ansjovisfiléer.
4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och gräslök.
5. Häll blandningen i pajskalet. Strö på ost. Grädda ca 40 min. Garnera med gräslök.
Trackback
RSS 2.0