Gustavs kyckling
4 pers.
225°
ca 1 kg kycklingfile´
Marinad:
1 dl vatten
1 dl soja
2-4 pressade vitlöksklyftor.
Lägg fileerna i marinaden och sen i
kylskåp över natten.
Lägg fileerna i en ungsfast form.
Häll marinaden över och låt stå i ugnen
ca 30 min.
Låt kycklingen ligga kvar i marinaden
och svalna.
Skiva fileerna och ät, ( kan
även ätas varma).
Servera med potatissallad och
varm messmörssås
Potatissallad
Potatis
1 gul lök
1 röd lök
salt, svartpeppar
paprikapulver
vitvinsvinäger
Skala och koka så mycket potatis som du tror
kommer att gå åt. Låt kallna.
Skär i lagomt stora bitar.
Skala och dela löken i halvor. Skär i tunna
skivor och blanda med potatisen. Smaka av
med salt, peppar, paprikapulver och vinägern
Messmörssås
3 dl grädde
1 bk creme fraiche
3 msk messmör
1 msk soja
2 st tärningar grönsaksbuljong
Koka ihop under omrörning. Serveras varm
till kycklingen.
Ostgratinerade tunnbröd
Ingredienser:
1 dl ljummen mjölk, 37 grader
15 g jäst
1 tsk strösocker
¾ dl yoghurt
1 ägg
1 msk mild olivolja
5 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
100 g riven ost
paparikapulver
Gör så här:
Sätt på ugnen på 250 grader.
Blanda mjölk och jäst, socker, yoghurt, ägg, olja och hälften av mjölet i en bunke och låt vila 20 minuter. Blanda i resten av mjölet, salt och bakpulver och arbeta degen 5 minuter. Låt jäsa 40 minuter.
Ställ in en plåt i ugnen några minuter. Dela degen i åtta bitar och kvala ut till runda kakor. Lägg dem på den varma plåten och grädda i omgångar 2-3 minutar vardera. Peta ett hål i varje kaka med en kniv så att luften går ur, och låt svalna under bakduk. Om de kallnar utan bakduk blir de hårda. Bröden är goda att servera både mjuka och hårda.
För ostbröd, strö över riven ost och gratinera bröden i ugnen tills osten smält. Strö på paprikapulver.

Afrikanskt formbröd
Ingredienser:
500 g vetemjöl special
50 g torrjäst
2 tsk salt
3 tsk strösocker
4 ½ dl vatten, 40 grader
1 msk + 2 msk +1 msk mild olivolja
Gör så här:
Blanda mjöl, torrjäst, salt och socker. Tillsätt vatten och 1 msk olja och arbeta degen i 5 minuter. Låt degen jäsa under en bakduk 30 minuter eller tills degen är dubbelt så stor.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med 2 msk av oljan. Vänd upp degen på ett mjöat bakbord och vik ihop degen mot mitten och forma till en rund bulle. Om man knådar så blir brödet mindre luftigt.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg degen i formen och låt jäsa under duk ytterligare 30 minuter och ringla sedan över 1 msk olja. Grädda 40-45 minuter på näst nedersta falsen i ugnen. Ta ut brödet och låt det stå ca 5 minuter i formen.
Vänd upp brödet, ta bort formen och låt brödet svalna.
Malvapudding
Ingredienser:
2 ½dl florsocker
2 ägg
1 msk aprikospuré eller apelsinmarmelad
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 msk smör eller margarin
1 tsk vitvinsvinäger
1 ½ dl mjölk
Myntablad
Sås:
2 ½ dl matlagningsgrädde
100 g smör eller margarin
1 ½ dl socker
1 ½ dl vatten
1 vaniljstång
Gör så här:
Smörj små muffinsformar i plåt med smör eller olja.
Vispa florsocker och ägg riktigt vitt och pösigt. Blanda ner aprikospurén eller apelsinmarmeladen.
Blanda mjöl, bikarbonat och salt. Smält matfettet och häll i vinäger och mjölk.
Vänd ner mjöl och smör- eller margarinblandningen i äggsmeten.
Häll smeten i muffinsformarna (ca ½-1 dl/form) och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Låt kakorna svalna i formarna.
Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka under omrörning till en slät simmig sås.
Häll såsen över kakorna. Stick små hål i kakorna så att all sås absorberas.
Servera med fruktsallad och grädde. Garnera med mytablad.

Kanelpaj
8 bitar.
Ingredienser:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl strösocker
Fyllning:
2 dl vispgrädde
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
1 msk vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull.
Blanda ner mjöl, bakpulver och socker och rör ihop till en deg.
Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Vispa ihop grädde, socker, kanel och mjöl. Häll fyllningen i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt svalna och servera pajen kall.

Pink grape ice cream
Ingredienser:
3 äggulor
1 dl florsocker
1 blodgrape
3 dl vispgrädde
Till servering:
1 blodgrape
Gör så här:
Riv grapeskalet fint. Dela grapefrukoten, pressa ur saften och skrapa ur fruktköttet.
Vispa ihop äggulor, florsocker, grapeskal, saft och fruktkött i en skål.
Vispa grädden hårt och blanda ner äggsmeten.
Häll smeten i en form, frys i minst 4 timmar. Ta fram glassen och låt den mjukna i rumstemperatur ca 30 min. Servera gärna med grapeklyftor.

Grillad kokosfisk
Eftersom plåten inte rymdes i ugnen när vi hade vår sydafrikanska middag så blev denna grillade kokosfisk en fiskgryta istället. Vi skar då fisken i små bitar och kokade i såsen. Men här kommer det ursprungliga receptet:
4 portioner
Ingredienser:
500 g vit fiskfilé
½ tsk salt
2 msk Arla smör- och rapsolja, citron
Marinad:
2 ½ dl kelda kokos (eller kokosmjölk och lite creme fraiche)
1 msk konc kycklingfond
1 tsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
rivet skal och saft av ½ lime
½ tsk sambal oelek
Gör så här:
Blanda ihop marinaden i en form. Dela fisken i portionsbitar och lägg ner i marinaden. Låt stå minst 2 timmar i kyl.
Ta upp fisken och torka av den. Häll marinaden i en kastrull.
Pensla fisken med smör- och rapsolja. Salta.
Grilla fisken i grillhalster över glöd eller grilla den på en plåt i övre delen av ugnen ca 10 min.
Koka upp marinaden och servera till fisken tillsammans med ris och grönsaker.
Kyckling med kokospesto
Ingredienser:
4 Kycklingfiléer, ca 500 g
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
½ dl kokosflingor
smör
2 ½ dl kelda kokos (eller blanda kokosmjölk med lite creme fraiche)
½ hönsbuljongtärning
2 msk pesto
2 msk grovt hackad basilika
Gör så här:
Blanda salt, peppar och kokos på en tallrik. Vänd kycklingfiléerna i blandningen.
Bryn dem på båda sidor i smör i en stekpanna.
Vispa ihop kokosmjölk, smulad buljontärning och pesto i en traktörpanna.
Lägg ner kycklingen i såsen och låt den koka under lock ca 10 min. Strö över basilika.
Servera med limeklyftor och kokt ris blandat med grönsaker.

Okrarelish
200 g okra eller sockerärtor
½ gul lök
1 msk mild olivolja
1 bifftomat
1 vitlöksklyfta, hackad
½ tsk riven färsk ingefära
1 tsk honung
½ citron, finrivet skal
½ röd chilifrukt, hackad utan kärnor
1 msk färska örter, t.ex mynta, koriander eller persilja
Gör så här:
Skiva okra på snedden i ½ cm tjocka skivor. Skala och skiva löken. Fräs lök och okra i olja i en stekpanna på medelvärme några minuter.
Dela tomaten på mitten, skiva den tunt. Lägg skivorna i stekpannan och tillsätt vitlök, ingefära och honung. Tillsätt citronskal och chili och låt sjuda ett par minuter. Strö över örterna.
Servera relishen varm eller kall som tillbehör.
Bobotie
Bobotie - en klassisk rätt i Sydafrika.
Ingredienser:
1 gul lök
500 g lamm- eller nötfärs
2 msk smör
2 tsk salt
2 tsk curry
1 tsk riven färsk ingefära
1 krm svartpeppar från kvarn
1 dl sultanrussin (eller vanliga russin)
2 msk mango chutney
1 ½ dl mjölk
1 dl vispgrädde
3 ägg
1 krm salt
1 tsk gurkmeja
2 msk riven ost
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken. Fräs färsen och löken i smör i en stekpanna. Tillsätt kryddorna och russinen. Ta stekpannan från värmen och tillsätt mango chutney.
Lägg färsen i en ugnssäker form och vispa ihop mjölk, grädde, ägg, salt och gurkmeja till en äggstanning.
Häll den över köttfärsen, strö över osten och ställ in formen mitt i ugnen i 25-30 minuter.
Serveras med ris, okrarelish, mango chutney och sallad.
Berith´s bärrutor
175°
2 hg smält,avsvalnat smör
Rör ned:
6 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
Häll smeten i en bakplåtspapperstäckt
långpanna.
Strö på ca ½ L frysta eller färska bär
och ev. mandelspån.
Grädda i ca 30 min.
Låt svalna under duk. Skär i rutor och
njut.
Lattjofolkets goda aptitretare
Sweetchili chips
Philadelphia ost, original
Sweetchilisås
Tortilla chips cheese eller nachochips
Lägg upp osten på en tallrik.
Slå chilisåsen över.
Låt var och en bre ostblandningen på chipsen.
Häll på mer sås eftersom det tar slut.
Ät och njut.
Chokladfudgetårta
Chokladfudgetårta
Ingredienser
150 gram smör |
2 st ägg |
2,5 dl strösocker |
1 tsk vaniljsocker |
1 msk kaffe, kallt |
1,5 dl vetemjöl |
0,5 dl kakao |
1 tsk bakpulver |
Fudge | ||
1,5 dl vispgrädde | ||
1,5 dl strösocker | ||
2 msk ljus sirap | ||
100 gram mörk choklad, (gärna 70 proc kakaohalt | ||
75 gram smör, rumstempererat | ||
Garnering |
||
1 msk kakao |
Tillagning
ca 10 bitar1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.
5. Pudra över kakao.
Receptet kommer från "Choklad" (Natur & Kultur) av Elisabeth Johansson
Foto: Susanna Blåvarg
Laxpudding
Laxpudding
4 port
Färdigt på: 2 tim 50 min
Ingredienser
10 st potatisar
250 g lax
1 st gul lök i skivor
0.5 dl finhackad dill
salt
vitpeppar
1 msk ströbröd
lite smör
2 st ägg
4 dl mjölk
0.5 dl grädde
salt
peppar
Gör så här
1. Koka potatisen nästan färdig i en gryta med lättsaltat vatten. Låt den svalna, skala och skiva den.
2. Smörj en ugnssäker form, till exempel en avlång sockerkaksform, så är det lättare att stjälpa upp den färdiga laxpuddingen. Varva potatis, lök, dill och lax. Salta och peppra mellan varje lager. Är laxen väldigt salt behöver man inte salta så mycket. Avsluta med ett lager potatis.
3. Vispa ihop äggstanningen (ägg, mjölk, grädde, salt, peppar) och slå den över. Låt formen stå två timmar i kylen, eller gärna över natten, så hinner äggstanningen tränga in ordentligt.
4. Värm ugnen till 225 grader. Fördela ströbrödet över formen och klicka på lite smör. Grädda laxpuddingen i cirka 25 minuter, tills ytan har fått fin färg.
5. Låt den stanna i ett par minuter och stjälp sedan upp den på ett avlångt fat eller servera den direkt ur formen.
Romantisk Dajmkladdkaka
![]() |
Ingredienser
4 dl strösocker |
3 st ägg |
1 dl kakao |
1 tsk vaniljsocker |
1 krm salt |
150 gram smör |
2 dl vetemjöl |
Dajmgrädde | ||
2 dl grädde | ||
1 msk kakao | ||
1 msk florsocker | ||
2 st dubbeldaim | ||
Dekoration |
||
strössel |
Tillagning
1. Sätt ugnen på 150 grader.2. Smörj en bakform(ca 24 cm i diameter) med smör och häll ner kokosflingor så att sidorna täcks.
3. Rör ihop socker och ägg. Blanda kakao, vaniljsocker, mjöl och salt. Rör ner smält smör och blanda i vetemjöl till sist. Bred ut smeten i bakformen.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 35 min. Låt kakan svalna och pudra över lite florsocker.
5. Dajmgrädde: Vispa grädden tills den får mjuka tippar. Sikta ner kakao och florsocker och rör om. Hacka dajmen grovt och rör ner. Bred ut toppingen på den avsvalnade tårtan och dekorera med strössel.