Afrikanskt formbröd

Det här är ett saftigt och gott vitt bröd som bakas i en rund form. Om man vill kan man tillsätta 1 dl majskorn i degen.

Ingredienser:
500 g vetemjöl special
50 g torrjäst
2 tsk salt
3 tsk strösocker
4 ½ dl vatten, 40 grader
1 msk + 2 msk +1 msk mild olivolja

Gör så här:
Blanda mjöl, torrjäst, salt och socker. Tillsätt vatten och 1 msk olja och arbeta degen i 5 minuter. Låt degen jäsa under en bakduk 30 minuter eller tills degen är dubbelt så stor.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med 2 msk av oljan. Vänd upp degen på ett mjöat bakbord och vik ihop degen mot mitten och forma till en rund bulle. Om man knådar så blir brödet mindre luftigt.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg degen i formen och låt jäsa under duk ytterligare 30 minuter och ringla sedan över 1 msk olja. Grädda 40-45 minuter på näst nedersta falsen i ugnen. Ta ut brödet och låt det stå ca 5 minuter i formen.
Vänd upp brödet, ta bort formen och låt brödet svalna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0