Kinasoppa

Kinasoppa
2-4pers

100 gr lök (hackad)
200 gr succini ( tunt skivade)
100 gr morötter ( tunt skivade)
1 ½ dl krossade tomater
1 krm salt
1 krm basilika
1 buljongtärning
6 dl vatten
2-3 msk hackad persilja
smaka av med tabasco, salt, peppar
och ev. cayennekrydda.

Bryn lök och grönsaker, tillsätt tomat-
krosset. Låt koka ihop tills grönsakerna
mjuknat (tar ca 20 min). Späd ev. med
mera vatten om soppan blir tjock.
Mixa till en slät soppa, tillsätt resterande
ingred. och låt puttra i ca 10 min till.
Smaka av med tabasco, kryddor och salt.
Servera med creme fraiche el. gräddfil
och rostade brödtärningar.

Apelsinsnitt med pistasch

Apelsinsnitt med pistasch

Degen:
2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g smör
1 st äggula

Fyllning:
2 msk pistaschnötter
150 g mandelmassa
2 msk apelsinskal

Garnering:
2 dl florsocker
2 tsk vatten
0,5 dl pistaschnötter, hackade
2 msk apelsinskal, hackat syltat

Gör så här:
Blanda samman mjöl, socker och smör i en matberedare,
tillsätt äggulan sist och kör snabbt till en deg. Plasta degen
och låt den vila minst 1 timme i kylen. Gör under tiden fyllningen.
Hacka pistaschnötterna grovt. Riv mandelmassan på grova sidan
av rivjärnet. Blanda ner apelsinskal och pistaschnötter i
mandelmassan och knåda ihop. Rulla tre längder ca 20 cm långa.
Låt vila i kylen. Sätt ugnen på 200°. Dela degen i tre delar. Kavla
ut varje bit på mjölad arbetsbänk eller mellan mjölat bakplåtspapper,
ca 8 x 20 cm tjock. Lägg en rulle av mandelmassan på mördegen
och linda in den. Skär av överskottet av degen, tryck noga till
skarven och lägg rullen med skarven nedåt. Gör tre rullar.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna innan du dekorerar.
Blanda florsocker med lite vatten och rör till en tjock jämn smet.
Ringla över längderna och strö över pistaschnötter och syltat
apelsinskal. Låt stelna och skär små sneda kakor med en vass kniv.









Rabarbermazarin

Rabarbermazarin
200 grader

ca 20 bitar

3 dl dinkel- eller vetemjöl
3 msk strösocker
125 gr smör
2 msk pressad citron

Fyllning:
350 gr rabarber i bitar
200 gr mandelmassa
100 gr smör, rumsvarmt
rivet skal av en citron
4 ägg
1 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk bakpulver

Glasyr:
1 dl florsocker
ca 1 msk vatten

Gör så här:
Blanda mjöl, socker och smör i en
matberedare till en smulig massa.
Tillsätt citronsaften och arbeta snabbt
ihop till en deg.
Tryck ut degen i en osmord liten lång-
panna, ca 20 x 30 cm.Nagga botten
med en gaffel. Låt vila i kylen ca 30 min.
Förgrädda degen mitt i ugnen ca 10 min.
Fyllning:Riv mandelmassan och blanda
den med smör och citronskal. Vispa i
äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bak-
pulver och rör ner i smeten. Häll smeten
på den förgräddade bottnen. Fördela
rabarbern i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen 25 -30 min.
Känn med en sticka att kakan är genom-
gräddad.Låt kallna.
Glasyr: Blanda florsocker med vatten till
en slät glasyr. Ringla den över kakan strax
före servering och skär den i bitar.

Tonfisk- och skaldjurspaj

Tonfisk- och skaldjurspaj
225°

Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 gr smör el. margarin
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
1 bk tonfisk
1 purjolök
125 gr surimi sticks med krabb-
smak (krabbmix)
800 gr räkor med skal eller 1 bk
skalade räkor i lag
2 msk hackad dill
4 ägg
3 dl grädde
1msk hummerfond
1 krm sambal oelek

Blanda snabbt ihop pajdegen (går
snabbast i matberedaren). Lägg kallt
att vila ca 30 min.

Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diam.
Nagga botten och sätt en remsa aluminium-
folie runt kanten. Förgrädda pajskalet mitt i
ugnen ca 15 min. Ta bort folien.

Ansa och strimla purjolöken. Fräs den mjuk
i lite matfett några minuter. Skär surimi sticksen
i mindre bitar.
Fördela purjolöken, tonfisken, dill, surimin
och räkor i pajskalet.Spara några räkor till garnering.

Vispa ihop ägg, grädde, hummerfond och sambal
oelek. Häll det över pajen. Grädda i nedre delen av
ugnen i 30-35 minuter eller tills pajen har fått fin
färg och äggstanningen har stelnat.

Garnera med resterande räkor, cirtonskivor och dill.


Romsås: 
2 dl lättcreme fraiche
1 dl majonäs
1 bk fiskrom ca 100 gr

Rör samman allt i hop och låt stå kallt tills den ska
serveras.

Vit chokladkladdkaka

Vit chokladkladdkaka

100 gr smör
100 gr vit choklad ( gärna limesmak)
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
saften av en ½ lime

Smält smör och choklad, blanda i socker,
vaniljsocker, ägg, limesaften och sist mjölet.
Grädda i 200° i ca 15 min. Låt svalna.

Topping
2 dl creme fraiche
½ dl florsocker
100 gr philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
ev. rivet skal av lime el. citron

Blanda ihop allt till en smidig kräm och
bred över kakan. Garnera med granatäpple
eller hallon.

Tacofisk

Tacofisk
4 port

600 gr vit fiskfile, t.ex. torsk
3 dl grädde
1 dl tacosås, medium eller hot
2-3 dl grovriven ost
15-20 tortillachips

Salta lätt på den upptinade fisken.
Lägg den i en gratängform.
Krossa chipsen och strö dom över
fisken. Blanda grädden med tacosås
och ost och häll det över fisken.
Ställ in formen, strax under mitten,
i ugnen i 225° i ca 25 min.
Servera med ris eller potatis och
broccoli eller gröna bönor och ev en
klick av tacosåsen.




Vinterpaj

Vinterpaj

Ingredienser (4 portioner)

Pajdegen:

100 gram

smör/margarin

3 dl

vetemjöl

1 dl

riven ost

3 msk

kallt vatten

Fyllning:

400 gram

nötfärs/blandfärs

1 paket

lätt & rökt (ser nästan ut som bacon)

1 dm

purjolök

2 st

pressade vitlöksklyftor

2,5 msk

soja

3 msk

tomatpuré

ev ½ dl

varmt vatten (uppvärmt, ej direkt från kranen!)

1 burk

creme fraiche

2 dl

riven ost

 

salt

 

peppar

Gör så här

1.    Börja med att blanda ihop ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare för snabbare tillverkning. Går även bra att göra det för hand.

2.    Tryck sedan ut degen i en pajform, eller två lite mindre formar, nagga lite lätt och förgrädda sedan i ugnen ca 10-15 min på 200 grader. Den ska inte få för mycket färg. Ta i såna fall ut den lite tidigare.

Under tiden börjar man att steka purjolök lite lätt, tillsätt köttfärsen. Skiva sedan upp lätt & rökt i smala strimlor. När köttfärsen har fått färg så blandar man ner lätt & rökt. Blanda ner tomatpurén, vitlöken och sojan. Rör runt tills allt har fått samma färg. Tillsätt sedan cremefraichen och till sist vattnet. Den kommer se lite rinnig ut, men det är för att vattnet kommer dunsta i ugnen sen. Sojan ger mycket saltsmak, men vill man ha mer så saltar och pepprar man efter smak.
2.    Fyll sedan pajformen, med den förgräddade degen, avsluta med den rivna osten på toppen, behöver inte vara 2 dl, utan ta efter önskemål. Grädda sedan i 225 grader i ungefär 15 min, eller tills osten börjar bli gyllenbrun. Innan serveringen, låt pajen stå några minuter för bästa resultat! Smaklig måltid!

Vinterpaj/Köttfärspaj

RSS 2.0