Vinterpaj

Vinterpaj

Ingredienser (4 portioner)

Pajdegen:

100 gram

smör/margarin

3 dl

vetemjöl

1 dl

riven ost

3 msk

kallt vatten

Fyllning:

400 gram

nötfärs/blandfärs

1 paket

lätt & rökt (ser nästan ut som bacon)

1 dm

purjolök

2 st

pressade vitlöksklyftor

2,5 msk

soja

3 msk

tomatpuré

ev ½ dl

varmt vatten (uppvärmt, ej direkt från kranen!)

1 burk

creme fraiche

2 dl

riven ost

 

salt

 

peppar

Gör så här

1.    Börja med att blanda ihop ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare för snabbare tillverkning. Går även bra att göra det för hand.

2.    Tryck sedan ut degen i en pajform, eller två lite mindre formar, nagga lite lätt och förgrädda sedan i ugnen ca 10-15 min på 200 grader. Den ska inte få för mycket färg. Ta i såna fall ut den lite tidigare.

Under tiden börjar man att steka purjolök lite lätt, tillsätt köttfärsen. Skiva sedan upp lätt & rökt i smala strimlor. När köttfärsen har fått färg så blandar man ner lätt & rökt. Blanda ner tomatpurén, vitlöken och sojan. Rör runt tills allt har fått samma färg. Tillsätt sedan cremefraichen och till sist vattnet. Den kommer se lite rinnig ut, men det är för att vattnet kommer dunsta i ugnen sen. Sojan ger mycket saltsmak, men vill man ha mer så saltar och pepprar man efter smak.
2.    Fyll sedan pajformen, med den förgräddade degen, avsluta med den rivna osten på toppen, behöver inte vara 2 dl, utan ta efter önskemål. Grädda sedan i 225 grader i ungefär 15 min, eller tills osten börjar bli gyllenbrun. Innan serveringen, låt pajen stå några minuter för bästa resultat! Smaklig måltid!

Vinterpaj/Köttfärspaj

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0