Vinterpaj
Vinterpaj
Ingredienser (4 portioner)
Pajdegen: |
|
100 gram |
smör/margarin |
3 dl |
vetemjöl |
1 dl |
riven ost |
3 msk |
kallt vatten |
Fyllning: |
|
400 gram |
nötfärs/blandfärs |
1 paket |
lätt & rökt (ser nästan ut som bacon) |
1 dm |
purjolök |
2 st |
pressade vitlöksklyftor |
2,5 msk |
soja |
3 msk |
tomatpuré |
ev ½ dl |
varmt vatten (uppvärmt, ej direkt från kranen!) |
1 burk |
creme fraiche |
2 dl |
riven ost |
|
salt |
|
peppar |
Gör så här
1. Börja med att blanda ihop ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare för snabbare tillverkning. Går även bra att göra det för hand.
2. Tryck sedan ut degen i en pajform, eller två lite mindre formar, nagga lite lätt och förgrädda sedan i ugnen ca 10-15 min på 200 grader. Den ska inte få för mycket färg. Ta i såna fall ut den lite tidigare.
Under tiden börjar man att steka purjolök lite lätt, tillsätt köttfärsen. Skiva sedan upp lätt & rökt i smala strimlor. När köttfärsen har fått färg så blandar man ner lätt & rökt. Blanda ner tomatpurén, vitlöken och sojan. Rör runt tills allt har fått samma färg. Tillsätt sedan cremefraichen och till sist vattnet. Den kommer se lite rinnig ut, men det är för att vattnet kommer dunsta i ugnen sen. Sojan ger mycket saltsmak, men vill man ha mer så saltar och pepprar man efter smak.2. Fyll sedan pajformen, med den förgräddade degen, avsluta med den rivna osten på toppen, behöver inte vara 2 dl, utan ta efter önskemål. Grädda sedan i 225 grader i ungefär 15 min, eller tills osten börjar bli gyllenbrun. Innan serveringen, låt pajen stå några minuter för bästa resultat! Smaklig måltid!

Kommentarer
Trackback