Sara P´s goda cheesecake
Sara P´s goda cheesecake
1 fp digestivekex, smulade
100-125 gr marg.
4 dl vispgrädde
100-150 gr keso
1 kkp socker
1 msk vaniljsocker
2 påsar pulverkräm, t.ex. hallon
som blandas lite tjockare än enligt
anvisningen på paketet.
Blanda kexen och marg. Tryck ut det i en
stor form, gärna med löstagbara kanter.
Vispa grädden, blanda i keso, socker och
vaniljsockret.
Häll över smeten över kexblandningnen.
Bred sedan över hallonkrämen.
Ställ in i frysen och låt den bli genomfrusen.
Låt stå framme en stund innan servering.
Detta blir väldigt mycket cheesecake, så vill
man ha en lite mindre, halvera mängderna.
Tack Sara för den här tiden♥
Berith´s sesambröd
Berith´s sesambröd
225°, 75°
2 dl skalade sesamfrö (finns färdigskalade i påse)
2 dl riven smakrik ost
1 tsk bakpulver
3 ägg
ev. salt och oregano
Blanda frön.ost, bakpulver,salt och oregano.
Rör i äggen. Bred ut i en bakplåtsklädd lång-
panna. Grädda i ca 10-15 min. Låt svalna
något innan du skär i lagoma bitar. Kan ätas
nu men enligt Berith blir dom godare om man
torkar dom i ugnen i 75 ° i ca 1½ timme.
Sära först på bitarna så att de torkar bättre.
När Gerd gick på långsemester

Foto:Karin Persson
Här uppvaktas Gerd Inför sin pensionering. Vi tycker att det är väldigt
tråkigt att hon slutar, MEN vi vet vilket telefonnr. hon har. Så blir det
ont om nattsyrror ringer vi nog efter henne.
Agneta, hennes trogna vapendragare, sitter bredvid Gerd.

Foto:Karin Persson
Fina presenter och vackra blommor. Men observera att
det även fanns gotter och tårta. Mums!

Foto:Karin Persson
Det var avd.chefen Stig, som överräckte blommorna och klinikchefen
Gunnar,gav det gyllene paketet.
Hårda tag!

Foto:Karin Persson
En dag kom Stig till jobbet som vanligt, men han ville helst inte vända
sin vänstra sida mot folket. Varför? Vår utmärkta fotograf tog de avslöjande
bilderna.

Foto:Karin Persson
Han hade gått i närkamp med en hockypuck! Inget brutet
som tur var. Men vad är det du brukar säga Stig?
-" Man ska inte ha aktivtiteter på sin fritid som kan påverka
arbetet."
Jaa du Stig, du bör nog ta det lite försiktigare på
gubbhockyn:) Tur att Anna hade ett ansiktskydd över, inför
nästa träning.
Lammfärsbiffar med fetaost, rostade rotfrukter och citronyoghurt
Lammfärsbiffar med fetaost, rostade rotfrukter och citronyoghurt
Antal portioner:4Lammfärsbiffar
1 msk smör till stekning
500 g lammfärs
0.5 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
4 msk ströbröd
1 dl mjölk 3%
2 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
100 g fetaost
Rostade rotfrukter
300 g morötter
300 g palsternacka
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl grovhackad ruccola
Citronyoghurt
2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
0.5 citron, skal och saft
1 tsk salt
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka lökarna. Svetta löken i olivoljan, låt svalna. Rör ihop ströbröd och mjölk. Blanda lammfärsen med löken, ströbrödsmjölken, ägg, salt och svartpeppar. Smula försiktigt i fetaosten. Forma fyra biffar och stek gyllenbruna i smöret. Baka färdigt i ugnen 10 minuter.
2. Tvätta rotfrukterna i kallt vatten. Dela dom på längden och lägg över i en ugnsfast form. Blanda runt med olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i ugnen 30 minuter tills dom är mjuka och fått fin färg. Blanda sedan rotfrukterna med ruccola.
3. Häll matlagningsyoghurten i en bunke. Skala och pressa i vitlök, honung, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt.
4. Fördela lammfärsbiffarna på tallrik och lägg på rotfrukterna. Avsluta med att ringla runt citronyoghurten.
Potatiskaka med keso
225° 4 port.
500 gr potatis
2 tsk smör
1 ½ dl mjölk
1½ dl grädde
2 dl keso
2 vitlök, pressade
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Skala och riv pot. grovt. Lägg i en form.
Blanda ihop mjölk och grädde med keso,
vitlök, salt och peppar.
Häll blandningen över pot.
Grädda i ca 50 min.
Servera med bacon, korv eller rökt makrill.
Ewy´s Saffranskaka
175°
¤ 200 gr marg
¤ 1 påse (½ gr) saffran
¤ 2 ägg
¤ 3 dl socker
¤ 1 ½ dl mjölk
¤ 4 dl vetemjöl
¤ 2 tsk bakpulver
¤ florsocker
Smörj och bröa en rund form med lös-
tagbara kanter.
Smält marg.,låt svalna. Stöt saffranet med
en sockerbit i en mortel.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran,
marg och mjölk. Blanda mjölet och bakpulvret
och rör ned det i smeten. Häll i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min.
Låt kallna, sikta florsocker över kakan.
Om man vill göra i en långpanna, gör dubbel sats
och skär i rutor.
Fetagratinerade rödbetor/lax
4 små port. 200°
4 hg färska rödbetor
5 hg lax
150 gr fetaost
3 msk rapsolja
2 msk flytande honung
salt, peppar
färsk timjan
Koka rödbetorna mjuka, låt svalna lite
och gnugga av skalet.
Skär dom i klyftor, lägg i en smord
form. Skär laxen i kuber ocg lägg över
rödbetorna.
Krydda. Smula över rapsoljan och ringla
över rapsoljan.
Gratinera i ca 20 min.
Blanda honung och timjan, ringla över
gratängen.
Daniel´s grekiska pytt
- Grekisk pytt
200°
4 personer - valfri file ex.900 gr kycklingfile, fläskfile
- 10 -13 potatisar, skalade och kokta i ca 3 min
- 3 st paprika, strimlas
- 2 st rödlökar,strimlas
- 3 st tomater,klyftas
- 1 pkt fetaost
Man kan även använda andra grönsaker som t.ex
champinjoner, oliver, zuccini m.m.
Marinad:
- 3 dl olja
- 6 -8 vitlöksklyftor, pressade
- 3 tsk sambal oeleke
- 4 msk soja
- 1 ½ tsk salt
- 1 tsk peppar
- ½ tsk ingefära
Låt köttet ligga i marinaden ca ½- 1 dygn.
Lägg köttet och grönsakerna i en form, slå
marinaden över, smula feta ost över allt.
Grädda i ca 30 min.
Servera med en kall sås:
- 2 dl creme fraiche
- 2 vitlöksklyftor ,pressade
- ½ pressad lime
- ½ krm svartpeppar
- 1 krm salt
- smaka av med örtkrydda
Om ni är flera eller äter mycket ,dubblera mängderna.