Monica´s köttbullssoppa

Monica´s köttbullssoppa

ca 1/4 hyvlad vitkålshuvud
2 grovrivna morötter
ca 10 cm bit purjolök
1-1½ l vatten
3-4 kött- el. grönsaks-
 buljongtärning
ca 20-30 st spagettistrån
salt
vitlökspulver
färdigstekta köttbullar

Gör så här:
Koka upp grönsaker, vatten, buljong-
tärningar.
Lägg i buljongtärningarna, smaka av
om det behövs mera salt och ev.en tärning
till. 
Bryt spagettin i ca 3-4 cm långa bitar,
lägg i dom i soppan. Efter halva kokatiden
(av spagettin) läggs köttbullarna i grytan.
Koka klart, smaka av med ev. mera salt
och dofta över vitlöspulvret.
Om köttbullarna är frusna, lägg i dom i
soppan samtidigt som spagettin.
Servera med ett gott bröd, t.ex. pain rich.

Berith´s oströra

Berith´s oströra

2 dl riven västerbottens ost
1 msk smör
1-2 msk hjortronsylt
finhackad perilja efter smak

Blanda ihop alla ingred.
Servera till kex eller rån.

Katrin´s pastasås

Katrin´s pastasås

2 pkt bacon
1 purjolök
2 bk tonfisk i vatten
5 dl creme fraiche
salt
peppar

Stek baconet??
Blanda allt i en gryta och låt puttra
en stund på låg värme.
Servera med kokt pasta.
Ska kolla upp detta recept hur man ska göra med baconet.

Karin P´s soppa

Karin P´s soppa

2 stora lökar
2 pkt bacon

Hackas och bryns.

1 st purjolök
3 st vitlöksklyftor
8 st potatisar
2 st buljongtärningar
vatten

Purjo,vitlök och potatis hackas i
bitar.

Lägg allt i en gryta, häll på vatten
så att allt täcks.
Småkoka tills potatisen är klar.

Vill man kan man späda med grädde
och reda av efter tycke.
Strö hackad persilja över soppan vid
servering.

Om man vill ha en slät soppa, koka allt
utom baconet klart. Mixa till en slät soppa,
red ev. av och lägg i de stekta baconbitarna
vid servering.
Man kan även ha skinka istället för bacon.

Servera med ett gott bröd och god dryck.

kondiskakor

kondiskakor ca 15 st
200°

200 gr smör
100 gr sötmandel
25 st mariekex
2,5 dl socker
2 st ägg
175 gr mörk blockchoklad

Gör så här:
Smält smöret, mixa eller mal mandeln i
matberedare eller med en mixer. Tillsätt
därefter kexen och mixa även dem

Häll i sockret och det smälta smöret. Rör
sist ner äggen med en sked. Rör ihop allt
till en jämn smet.

Klicka ut smeten i mazarinformar.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min. Låt
kallna under bakduk.

Smält blockchokladen och pensla (eller
använd en sked) på chokladen på kakorna.

Låt chokladen stelna.
Man kan hyvla över chokladen direkt på de
heta kakorna, med en osthyvel, så smälter
den direkt. 

Kryddig lingonpaj

Kryddig lingonpaj
200°, 175°

1 paj, ca 12 bitar

Pajdeg
200 gr smör el. marg.
2 ½ dl socker
1 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning
6 dl frysta lingon
1 dl socker
½ dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
Pensling och garnering
1 ägg
2 tsk råsocker
Servering
1½ dl vispgrädde
1 ½ dl creme fraiche
malen kanel att pudra över

1. Hacka snabbt ihop ingrd. till
pajen. Spara ca 1/4 av degen
till garnering.
2. Klä en pajform spm mäter
ca 24 cm i diam. med den större
degbiten. Ställ kallt tillsammans
med den mindre biten i minst 30
min. Sätt ugnen på 200°.
3. Förgrädda pajskalet i nedre
delen av ugnen i ca 10 min. Sänk
därefter ugnsvärmen till 175°.
4. Blanda alla ingred. till fyllningen
strö ut jämt i formen.
5. Ta fram den sparade degen och
kavla ut tunt på mjölat bakbord.
Ta ut små hjärtan med ett peppar-
kaksmått och lägg dessa omlott 
runt kanten. Pensla med lätt upp-
vispat ägg och strö över lite råsocker.
6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 
i ca 40 min.
7. Vispa grädden och creme fraichen
lite lätt tillsammans. Strö över lite kanel
och servera till lingonpajen. 

RSS 2.0