Äppelkladdkaka
Av Linda Andersson Foto Roger Olsson
Saftig och ljuvligt god kladdkaka med rivna äpplen i.
Lättgjord kladdkaka med rivna äpplen i och som blir nästan ännu godare dagen efter.
10–12 bitar
200 g smör, smält
3 ägg
4 ½ dl strösocker
3 ¾ dl vetemjöl
1 ½ msk vaniljsocker
2–3 äpplen
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt det smälta, varma smöret.
3. Tillsätt mjöl och vaniljsocker och rör ihop allt till en slät smet. Skala och riv äpplena och blanda ner det i smeten.
4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig (men inte lös) i mitten när den är klar. Låt kakan kallna, Ev ringla vit choklad över kakan.
Västerbottenostskorpor
Ingredienser
ca 30 st
200 gram riven ost
150 gram smör
1 msk strösocker
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
tsk bakpulver
1. Sätt ugnen på 200°. Riv osten fint på rivjärn.
2. Rör smör, socker och salt poröst. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver. Blanda i osten.
3. Dela degen i 3 bitar som formas till längder, ca 40 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem något.
4. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut och låt längderna svalna något innan de skärs i ca 2 cm breda bitar på snedden, med vass kniv.
5. Sänk ugnsvärmen till 100°. Torka skorporna mitt i ugnen ca 2 timmar.
6. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar i ugnen tills de är riktigt torra. Förvara dem i en burk med lock.
Chokladbiskvier
ca 30 st
1 ½ dl skållad, skalad, malen (inte maskinhackad) mandel
1½ dl strösocker
2 äggvitor
½ tsk potatismjöl
Fyllning:
50 g mörk choklad (gärna 70 %)
125 g smör eller margarin
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Glasyr:
150 gr mörk blockchoklad
1 tsk matolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda den malna mandeln med sockret. Vispa äggvitorna
till nästan hårt skum. Vänd ned dom i mandelsockerblandningen.
Klicka smeten på en plåt med bakplåtspapper till små kakor
ca 4 cm i diameter. Platta till topparna. Grädda kakorna tills de
fått lite färg, ca 10 min. Låt svalna innan man lossar kakorna
från papperet. Låt kallna helt.
Fyllning:
Smält chokladen i mikrovågsugn eller i en skål över ett vattenbad.
Rör om någon gång under tiden. Låt svalna.
Rör matfett, florsocker och vaniljsocker smidigt. Rör ner äggulan.
Vänd ner chokladen under omrörning.
Bred eller spritsa smörkrämen toppigt på kakornas undersida.
Låt de stå kallt tills krämen stelnat.
Garnering:
Bryt chokladen i bitar, lägg dem i en skål eller kopp (inte allt för vid).
Smält chokladen i mikrovågsugn eller över ett vattenbad. Rör om
någon gång under tiden. Låt chokladen svalna något.
Doppa biskviernas krämsida i chokladen. Ställ dem på ett
bakplåtspapper för att stelna. Förvara biskvierna i kylskåp.