Västerbottenspaj
Västerbottenspaj
4 pers.
225°
Pajskalet:
150 gr kokt, pressad potatis
2 ½ dl vetemjöl
100 gr smör
Köttröran:
500 gr strimlat älgkött
champinjoner
2 st gula lökar
1 msk pepparrot
2 msk senap
1 msk vetemjöl
1 ½ dl buljong eller svampspad
½ dl grädde
salt
svartpeppar
½ dl riven västerbottensost.
Hacka snabbt ihop pajdegen. låt vila
i kylen i ca 30 min. Kavla ut och lägg
i en pajform.
Bryn kött, svamp och den hackade
löken.
Koka ihop alla ingred, utom grädde, salt
och peppar, tills köttet är mört. Smaka
av med salt och peppar. Tillsätt grädden.
Förgrädda pajskalet i 5- 10 min.
Lägg i röran, strö den rivna osten över pajen.
Grädda tills den är gyllenbrun.
4 pers.
225°
Pajskalet:
150 gr kokt, pressad potatis
2 ½ dl vetemjöl
100 gr smör
Köttröran:
500 gr strimlat älgkött
champinjoner
2 st gula lökar
1 msk pepparrot
2 msk senap
1 msk vetemjöl
1 ½ dl buljong eller svampspad
½ dl grädde
salt
svartpeppar
½ dl riven västerbottensost.
Hacka snabbt ihop pajdegen. låt vila
i kylen i ca 30 min. Kavla ut och lägg
i en pajform.
Bryn kött, svamp och den hackade
löken.
Koka ihop alla ingred, utom grädde, salt
och peppar, tills köttet är mört. Smaka
av med salt och peppar. Tillsätt grädden.
Förgrädda pajskalet i 5- 10 min.
Lägg i röran, strö den rivna osten över pajen.
Grädda tills den är gyllenbrun.
Dajmbitar
Dajmbitar
175°
5 ägg
7 ½ dl socker
2 ½ dl ljummet vatten
7 ½ dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
Smörkräm:
250 gr smör
4 dl socker
3 st äggulor
2 ½ tsk vaniljsocker
3 st dubbeldajm
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst, tillsätt övriga
ingred. under omrörning.
Häll smeten på bakplåtspapper i långpanna.
Grädd i ca 30 min.
Efter gräddning nagga kakan med en gaffel.
Blanda alla ingred. rill smörkrämen i en
tjockbottnad kastrull, låt sjuda tills den blir
tjock. Bred smörkrämen över kakan medan
den är varm. Strö på den krossade dajmen.
Skär kakan i passande bitar när den svalnat.
175°
5 ägg
7 ½ dl socker
2 ½ dl ljummet vatten
7 ½ dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
Smörkräm:
250 gr smör
4 dl socker
3 st äggulor
2 ½ tsk vaniljsocker
3 st dubbeldajm
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst, tillsätt övriga
ingred. under omrörning.
Häll smeten på bakplåtspapper i långpanna.
Grädd i ca 30 min.
Efter gräddning nagga kakan med en gaffel.
Blanda alla ingred. rill smörkrämen i en
tjockbottnad kastrull, låt sjuda tills den blir
tjock. Bred smörkrämen över kakan medan
den är varm. Strö på den krossade dajmen.
Skär kakan i passande bitar när den svalnat.