Vinbärskaka med kolaglasyr

Vinbärskaka med kolaglasyr

Ingredienser

150 g smör
0,5 dl mjölk
3 st ägg
3 dl strösocker
1 tsk kardemumma, stött
4,5 dl vetemjöl, (270 g)
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dl vinbär, röda + 2 dl röda vinbär

Kolaglasyr:

300 g färskost, naturell
0,75 dl kolasås, färdig

Tillagning

Bre på glasyr när kakan svalnat och garnera vid servering. Kakan går utmärkt att frysa utan glasyr.
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smör, mjölk och kardemumma i ägg-
smeten.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner det under omrörning i smeten.
3. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 25 x 35 cm. Strö över 3 dl vinbär. Grädda kakan på andra falsen nedifrån ca 30 min. Låt svalna.
4. Blanda färskost  och kolasås och bre det över kakan. Gör ett räfflat mönster med en gaffel. Garnera med ca 2 dl vinbär. Skär kakan i rutor.

Gravlaxpaj

Gravlaxpaj

225°

100 gr smält smör
2 dl mjöl
½ tsk bakpulver
3 dl riven västerbottensost

Blanda mjöl, bakpulver och ost. Häll över
det smälta smöret och rör ihop till en deg.
Platta ut i en smord pajform, tryck upp lite
upp mot kanterna också. Nagga botten med
en gaffel. Grädda i 15 min.

Fyllning:
100 gr gravad lax som läggs i pajskalet.
2 ägg
2 ½ dl mellangrädde
Dill

Blanda allt och häll över laxen. Grädda
ytterligare 15-20 min tills den har stannat
och fått lite färg.

RSS 2.0