Kolasås
Kolasås
3 dl grädde
2 msk sirap
2 msk smör
1 dl strösocker
Koka ihop allt, i en tjockbottnad gryta,
tills såsen tjocknar till lagom konsistens.
Man kan blanda i ett par msk kakao, så
blir det en god chokladsås.
3 dl grädde
2 msk sirap
2 msk smör
1 dl strösocker
Koka ihop allt, i en tjockbottnad gryta,
tills såsen tjocknar till lagom konsistens.
Man kan blanda i ett par msk kakao, så
blir det en god chokladsås.
Karin E´s Smarriga tårta
Smarrig tårta
Botten:
4 äggvitor
1.25 dl strösocker
125 gr skållad, mald mandel
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vänd försiktigt ned socker och mandeln.
Grädda i 25 min i 175 grader i en form
med löstagbar botten. Låt svalna.
Kräm:
4 äggulor
1dl strösocker
75 gr smör
1 dl grädde
1 tsk vanillinsocker
Koka ingred. i en tjockbottnad gryta, på
medelstark värme, under sakta omröring
tills den tjocknar. Låt kallna.
Bred krämen över marrängbotten, vispa
1-2 dl grädde och bred över tårtan. Strö ev.
över flagnad mandelspån.
Botten:
4 äggvitor
1.25 dl strösocker
125 gr skållad, mald mandel
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vänd försiktigt ned socker och mandeln.
Grädda i 25 min i 175 grader i en form
med löstagbar botten. Låt svalna.
Kräm:
4 äggulor
1dl strösocker
75 gr smör
1 dl grädde
1 tsk vanillinsocker
Koka ingred. i en tjockbottnad gryta, på
medelstark värme, under sakta omröring
tills den tjocknar. Låt kallna.
Bred krämen över marrängbotten, vispa
1-2 dl grädde och bred över tårtan. Strö ev.
över flagnad mandelspån.
Magnus Potatisrulle
Magnus Potatisrulle
4 port, minst
1 smördegsplatta
600 gr grovriven rå potatis
1 klyfta vitlök
ca 150-200 gr riven västerbottensost
färsk rosmarin, hackad eller ½ msk torkad
salt
Stek potatis på "mittenvärme", den ska
stekas lätt, inte få för mycket färg.
Dra ifrån stekpannan, pressa i vitlök.
Blanda i osten, rosmarin och lite salt.
Lägg geggan på en utkavlad (eller
färdigkavlad) smördegsplatta. Rulla
ihop den och låt skarvarna ligga på
undersidan. Vik in sidokanterna.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca
20- 25 minuter. Skär i lagoma skivor och
servera till kött.
4 port, minst
1 smördegsplatta
600 gr grovriven rå potatis
1 klyfta vitlök
ca 150-200 gr riven västerbottensost
färsk rosmarin, hackad eller ½ msk torkad
salt
Stek potatis på "mittenvärme", den ska
stekas lätt, inte få för mycket färg.
Dra ifrån stekpannan, pressa i vitlök.
Blanda i osten, rosmarin och lite salt.
Lägg geggan på en utkavlad (eller
färdigkavlad) smördegsplatta. Rulla
ihop den och låt skarvarna ligga på
undersidan. Vik in sidokanterna.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca
20- 25 minuter. Skär i lagoma skivor och
servera till kött.