Kolapaj med nötter
Kolapaj med nötter

Ingredienser
Deg
3 1/2 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Farinsocker
100 g smör eller margarin
1 msk olja
1 äggula
3 msk kallt vatten
Fyllning
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadoråsocker
1 1/2 dl Dansukker Cane Syrup
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk kakaopulver
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
75 g smör eller margarin
200 g nötter, gärna olika sorter
Garnering
Vispad grädde
(Dansukker Flor med chokladsmak)
Arbeta samman ingredienserna till degen, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, cirka 28 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 250° i 10 minuter. Låt skalet svalna i formen. Blanda alla ingredienser till fyllningen utom matfett och nötter i en kastrull och sjud tills det tjocknat, cirka 10 minuter,minst. Rör om då och då. Ta kastrullen bort från värmen och rör i matfettet. Tillsätt nötterna. Häll upp fyllningen i skalet. Ställ i kylen i 3 timmar för att stelna. Ta bort kanten på formen och garnera pajen med vispad grädde. Dofta över lite chokladflor. Servera med vispad grädde eller lingongrädde (vispad grädde med lite lingon i ).
Mustig gryta

INGREDIENSER
GÖR SÅ HÄR
1. Hacka löken, tärna tomaterna och skala och skiva morötterna.
2. Bryn köttet, salta och peppra och lägg över i gryta. Fräs lök och lägg över i gryta.
3. Tillsätt tomaterna, morötter, tomatpuré, rödvin, timjan och pressad vitlök. Täck upp med buljong. Låt puttra under lock i 50 min.
4. Skiva svampen och korven. Bryn i lite matfett. Lägg över i grytan.
5. Rör ner creme fraiche och smaka av. Klart!
Serveringsförslag: ris bröd sallad