Mörk chokladkaka med nötknäck

Mörk chokladkaka med nötknäck

Mörk chokladkaka med nötknäck är en läcker och mjuk chokladkaka med en krispig topping.

Ingredienser

100 g smör eller margarin
3 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 st ägg
200 g blandade hackade nötter
Knäckglasyr 1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 tsk smör el margarin

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.

3. Hacka nötkärnorna till garneringen grovt. Smält sedan matfettet till kakan..

4. Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan det smälta matfettet och äggen. Rör smeten slät.

5. Bred ut smeten jämt i bakformen och strö över nöthacket. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, då cirka 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull. 

6. Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något cirka 3-4 minuter. 

7. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. Rör om till en slät konsistens.

8. Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare cirka 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla.

9. Lossa kakan ur formen då den kallnat.

 

Kommentarer
Postat av: Cajsa Fjellner

Hej mina kära vänner! Tittar in här då och då för att se hur ni har det, önskar en liten uppdatering om hur ni alla har det! Roligt att ni fortfarande skriver här, och det finns alltid bra recept att tillgå. Saknar er alla på avdelningen, och jag hoppas jag får komma tillbaka om ett år och arbeta hos er igen! Ni är dom bästa arbetskamraterna och det gör sig tydligt hur bra det kan fungera på en avdelning när man är på praktik på andra. Fortsätt med det ni gör, ni är bäst! Kram Cajsa

Svar: Vi tackar så mycket. Ska försöka bli bättre på uppdateringarna :-)
None None

2012-12-07 @ 10:44:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0