Mörk chokladkaka med nötknäck

Mörk chokladkaka med nötknäck

Mörk chokladkaka med nötknäck är en läcker och mjuk chokladkaka med en krispig topping.

Ingredienser

100 g smör eller margarin
3 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 st ägg
200 g blandade hackade nötter
Knäckglasyr 1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 tsk smör el margarin

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.

3. Hacka nötkärnorna till garneringen grovt. Smält sedan matfettet till kakan..

4. Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan det smälta matfettet och äggen. Rör smeten slät.

5. Bred ut smeten jämt i bakformen och strö över nöthacket. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, då cirka 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull. 

6. Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något cirka 3-4 minuter. 

7. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. Rör om till en slät konsistens.

8. Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare cirka 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla.

9. Lossa kakan ur formen då den kallnat.

 

Saffransbullar med vanilj

Saffransbullar med vanilj
 
Saffransbullar ska bakas med smör för bästa smak! Vaniljsocker i bullarna ger extra lyx. Saffran ger den underbar färgen och den karaktäristiska smaken. Med kesella/kvarg får du ett saftigare bröd. Snurror ser extra festligt ut!
 
 

Ingredienser

Ingredienser                                                         

  • 50 g färsk jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 påsar saffran (à 1/2 g)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella/kvarg (10 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 17 dl vetemjöl (15-17 dl motsvarar 900-1020 g)

Fyllning

  • 200 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 4 tsk vaniljsocker

Till pensling

  • ägg
  • pärlsocker

Så här gör du

Så här gör du- texten är avsedd för 45 st bullar.

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37ºC.
  2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
  3. Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.
  5. Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

RSS 2.0