Idas chokladkaka
Ida B´s chokladkaka
Ingredienser
1.5 dl flytande margarin, smör el. marg
3.75 dl socker
1 nypa salt, ca 0.5 krm
1 msk vaniljsocker
1 dl kakao (knappt)
3 st ägg
2.25 dl vetemjöl
0.5 dl flytande margarin, smör el.marg
3 dl florsocker
5 msk kakao
2 msk vispgrädde
1 st äggvita
100 g blandade nötter, t ex salta pistagenötter, pekannötter el
röda bär om det är säsong
florsocker
Gör så här
1. Värm margarinet i en 2-liters kastrull. Tillsätt socker, salt, vaniljsocker, kakao, ägg och vetemjöl. Smörj en 2-liters tårtform på insidan av kanten. Klipp ut ett bakplåtspapper stort som bottnen och lägg det i formen. Häll smeten i formen och grädda i 25 minuter i 175 grader (kakan ska vara lös i mitten).
2. Låt chokladkakan svalna och vänd den därefter upp och ner så att den lossnar. Värm margarinet till chokladfrostingen i en kastrull. Dra undan från plattan. Tillsätt florsocker, kakao och grädde. Vispa äggvitan till skum och rör ner den i chokladfrostingen. Bred chokladfrostingen över kakan. Strö på nötter och dekorera med röda bär. Sikta över florsocker.
Teriyakikyckling med nudelrösti
2 dl teriyakisås
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk limejuice
1 msk sesamolja
2 msk japansk soja
4 kycklingfiléer
Allt blandas i en påse ( men spara 1 dl teriyakisås),
lägg i kycklingen och ställ i kylen minst en timme.
Lägg kycklingen, med all marinad, i en form.
Stek i ugnen i ca 30 min på 225 grader.
Ringla resterande teriyakisås och sesamfrön över
kycklingen vid servering
Gör under tiden nudelröstin.
1 pkt risnudlar
2 tsk hackad röd chili
2 tsk hackad ingefära
2 msk finhackad färsk koriander
3 msk torrostade sesamfrön
salt och peppar
1 dl olja till friteringen
Koka nudlarna enligt förp. Blanda nudlarna med alla
kryddorna och 2 msk av sesamfröna. Hetta upp oljan
och ta ca 1 dl nudlar och sänk ner dom i oljan.
Platta till dom med en stekspade, fritera dem frasiga,
ca 2-3 min på varje sida. låt dom rinna av på ett papper.
Serveras tillsammans med kycklingen och ev. sweet chili
sås samt en god sallad och ett gott bröd.
