Cheesecake med passionsfrukt


Cheesecake med passionsfrukt 
Foto: TV4

Cheesecake med passionsfrukt

Ingredienser

Kakbotten
 15 st digestivekex
 75 g smör eller margarin

Fyllning
 4 st gelatinblad
 2 st ägg
 400 g philadelphiaost
 2 dl crème fraiche
 1.5 dl socker
 1 tsk vaniljsocker
 1 st citron, rivet skal och saft

Glasyr
 1 st gelatinblad
 1 msk socker
 4 msk vatten
 4 st passionsfrukter

Gör så här
1. Botten
Krossa kexen fint.

2. Smält smöret.

3. Blanda ihop och tryck sedan ut smulorna i rund form med avtagbar botten.

4. Ställ i kylen.

5. Fyllning
Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter.

6. Dela äggen i gulor och vitor.

7. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.

8. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

9. Värm citronsaften i en kastrull och tag sen av den från värmen.

10. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i citronsaften.

11. Låt blandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i ostsmeten under omrörning.

12. Häll blandningen över kakbotten och ställ åter in i kylen, minst en timme.

13. Glasyr
Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter.

14. Hetta upp socker och vatten i en kastrull.

15. Krama ur gelatinbladet och låt det sedan smälta i sockerlösningen.

16. Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om.

17. Låt svalna.

18. Häll över fyllningen på kakan försiktigt.

19. Låt stelna i kyl i minst en timme.


Karin P rekomenderar

RULLTÅRTA MED KRÄMIG CITRONFYLLNING

Ställ den nygräddade kakan kallt så svalnar den snabbare,
exempelvis på fönsterbrädan med fönstret på glänt eller väl
täckt på balkongen.


Ca 15 bitar

Kaka:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl vispgrädde

Smörkräm:
Drygt 150 g mjukt smör
2 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Citronfyllning:
2 1/2 dl lemon curd

Servering:
Florsocker till pudring

Sätt ugnen på 250 grader. Täck en plåt med bakpapper.

Vispa ägg och socker pösigt. Sikta över mjöl och bakpulver
och blanda in i smeten tillsammans med grädde. Bred ut smeten
i ett jämnt lager på bakplåtspapperet.
Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.


Strö litet socker över den nygräddade kakan.
Stjälp upp den på ett bakpapper och dra av papperet
som kakan gräddats på. Låt kakan kallna under det
 lossade bakpapperet.


Smörkräm:
Vispa samman smör, florsocker, vaniljsocker och äggula
med elvisp till en slät kräm. Bre smörkrämen över kakan.
Bre lemon curden över och rulla ihop tårtan.
Linda in i bakpapper och förvara svalt.


Pudra över florsocker strax före servering.



RSS 2.0