Cheesecake med passionsfrukt

Foto: TV4
Cheesecake med passionsfrukt
Ingredienser
Kakbotten
15 st digestivekex
75 g smör eller margarin
Fyllning
4 st gelatinblad
2 st ägg
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron, rivet skal och saft
Glasyr
1 st gelatinblad
1 msk socker
4 msk vatten
4 st passionsfrukter
Gör så här
1. Botten
Krossa kexen fint.
2. Smält smöret.
3. Blanda ihop och tryck sedan ut smulorna i rund form med avtagbar botten.
4. Ställ i kylen.
5. Fyllning
Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter.
6. Dela äggen i gulor och vitor.
7. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
8. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
9. Värm citronsaften i en kastrull och tag sen av den från värmen.
10. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i citronsaften.
11. Låt blandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i ostsmeten under omrörning.
12. Häll blandningen över kakbotten och ställ åter in i kylen, minst en timme.
13. Glasyr
Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter.
14. Hetta upp socker och vatten i en kastrull.
15. Krama ur gelatinbladet och låt det sedan smälta i sockerlösningen.
16. Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om.
17. Låt svalna.
18. Häll över fyllningen på kakan försiktigt.
19. Låt stelna i kyl i minst en timme.
Karin P rekomenderar
Ställ den nygräddade kakan kallt så svalnar den snabbare,
exempelvis på fönsterbrädan med fönstret på glänt eller väl
täckt på balkongen.
Ca 15 bitar
Kaka:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl vispgrädde
Smörkräm:
Drygt 150 g mjukt smör
2 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Citronfyllning:
2 1/2 dl lemon curd
Servering:
Florsocker till pudring
Sätt ugnen på 250 grader. Täck en plåt med bakpapper.
Vispa ägg och socker pösigt. Sikta över mjöl och bakpulver
och blanda in i smeten tillsammans med grädde. Bred ut smeten
i ett jämnt lager på bakplåtspapperet.
Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
Strö litet socker över den nygräddade kakan.
Stjälp upp den på ett bakpapper och dra av papperet
som kakan gräddats på. Låt kakan kallna under det
lossade bakpapperet.
Smörkräm:
Vispa samman smör, florsocker, vaniljsocker och äggula
med elvisp till en slät kräm. Bre smörkrämen över kakan.
Bre lemon curden över och rulla ihop tårtan.
Linda in i bakpapper och förvara svalt.
Pudra över florsocker strax före servering.