Firande på Golden Bar
23 November 2009
Här sitter vi och väntar på maten.
Orsaken till att vi går ut och äter denna gång är att vi firade en som
slutar och flyttar till Norge ( vilket vi INTE har beviljat, så det så), en
som går i pension (hm, vem talade om för Gerd att man fick pension
i hennes ålder?) och en som fylde jämt.

Det är Laila, i rosa tröja,
som fyller 30 år tror jag att det var. Katrin sitter bredvid.

De här tre brudarna sitter också och väntar på maten. Det är Agneta,
Gerd och Inga-Lill. För att vi inte skulle börja tugga på inredningen
fick vi salladen snabbt.

Men sen fick vi vänta på maten igen, men Linda ,Veronica och Azza
verkar ha roligt ändå.

Till slut blev vi less och började tugga på sidenblommorna.

Äntligen kom maten in, mums!

Jaha nu var maten slut, och fort gick det.

Gerd kollar in sin gåva från oss. Agneta ser ut som om om att hon också
vi ha en likadan.

Minen talar för sig själv.

Ge hit!! Annars boxar jag till dej.

Laila fick det här vackra glasfatet.

Och Marie fick bl.a. en svärmorstunga. Den skarpögde kanske ser att
det är en nästan naken kopia av Marie i blomman. Men hon har iallafall
varma sockar om fötterna.
Här sitter vi och väntar på maten.
Orsaken till att vi går ut och äter denna gång är att vi firade en som
slutar och flyttar till Norge ( vilket vi INTE har beviljat, så det så), en
som går i pension (hm, vem talade om för Gerd att man fick pension
i hennes ålder?) och en som fylde jämt.

Det är Laila, i rosa tröja,
som fyller 30 år tror jag att det var. Katrin sitter bredvid.

De här tre brudarna sitter också och väntar på maten. Det är Agneta,
Gerd och Inga-Lill. För att vi inte skulle börja tugga på inredningen
fick vi salladen snabbt.

Men sen fick vi vänta på maten igen, men Linda ,Veronica och Azza
verkar ha roligt ändå.

Till slut blev vi less och började tugga på sidenblommorna.

Äntligen kom maten in, mums!

Jaha nu var maten slut, och fort gick det.

Gerd kollar in sin gåva från oss. Agneta ser ut som om om att hon också
vi ha en likadan.

Minen talar för sig själv.

Ge hit!! Annars boxar jag till dej.

Laila fick det här vackra glasfatet.

Och Marie fick bl.a. en svärmorstunga. Den skarpögde kanske ser att
det är en nästan naken kopia av Marie i blomman. Men hon har iallafall
varma sockar om fötterna.
Elinor´s rårisgratäng med grönkål och tomater
Rårisgratäng med grönkål och tomater
6 dl vatten
2½ dl råris
1 veg. buljongtärning eller 1 tsk örtsalt
375 g hackad grönkål
½ dl finhackad dill
1½-2 dl riven ost
400 g krossade tomater
2-4 msk tomatpuré
1-2 tsk oregano
smör till formen
Blanda vatten, råris, buljongtärning eller örtsalt i en kastrull. Låt koka upp och sedan koka på svag värme under lock, utan omrörning ca 40 min.
Låt djupfryst grönkål tina lätt. Lägg hälften av det kokta riset i smord ugnssäker form. Lägg sedan på grönkål och dill. Lägg på hälften av den rivna osten och resten av riset. Blanda de krossade tomaterna, tomatpurén och oreganon. Tillsätt blandningen och resten av den rivna osten.
Gratinera i 225-250 graders ugnsvärme 15-20 min.
Servera med sallad eller rårivna morötter.
6 dl vatten
2½ dl råris
1 veg. buljongtärning eller 1 tsk örtsalt
375 g hackad grönkål
½ dl finhackad dill
1½-2 dl riven ost
400 g krossade tomater
2-4 msk tomatpuré
1-2 tsk oregano
smör till formen
Blanda vatten, råris, buljongtärning eller örtsalt i en kastrull. Låt koka upp och sedan koka på svag värme under lock, utan omrörning ca 40 min.
Låt djupfryst grönkål tina lätt. Lägg hälften av det kokta riset i smord ugnssäker form. Lägg sedan på grönkål och dill. Lägg på hälften av den rivna osten och resten av riset. Blanda de krossade tomaterna, tomatpurén och oreganon. Tillsätt blandningen och resten av den rivna osten.
Gratinera i 225-250 graders ugnsvärme 15-20 min.
Servera med sallad eller rårivna morötter.
Daniel´s fläskkotletter
Daniel´s fläskkotletter
175°
5-6 kotletter
1 bk creme fraiche
3 dl grädde
1 dl soja
1-2 tsk sambal oeleke
Blanda ihop ingred. och slå över kotletterna,
i ugnsfast form.
Stek i ugnen ca 1 tim och 15 min. om kotletterna
är frusna. Ca 45 min om de är upptinade.
Servera med ris eller potatis.
Tanja Rekomenderar ♥
Slå alla med häpnad och gör din egen calzone!
300 g färska champinjoner
smör
1 pkt pizzamix för 4 port
1 1/2 dl Kesella
2 msk tomatpuré
1 tsk taco kryddblandning
4 dl Arla Köket riven ost texmex
Ingredienser
4 port
1 gul lök300 g färska champinjoner
smör
1 pkt pizzamix för 4 port
1 1/2 dl Kesella
2 msk tomatpuré
1 tsk taco kryddblandning
4 dl Arla Köket riven ost texmex
Gör så här
Sätt ugnen på 250°. Skala och hacka lök, skiva svamp och fräs i smör. Gör pizzadegen enligt anvisningarna på förpackningen. Kavla ut till 4 runda pizzor. Blanda Kesella, tomatpuré och tacokryddor. Bred ut på degen men lämna en ca 2 cm bred degkant. Lägg svampröran som en sträng på mitten. Strö ost ovanpå svampen. Vik ihop pizzan och nyp ihop degskarven. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min. Servera med sallad.Julfest 2009

Foto: Karin Persson
Vi ser väl inte så glada ut, men det beror på att vi har svårt att prata
när snålvattnet rinner.

Foto:Karin Persson
Berith talar kanske om att tomten ska kanske komma ikväll, men barnen
ser en aningens tveksamma. Med all rätt, det är ju inte 24 december!

Foto:Karin Persson
Kan det möjligen vara så att man diskuterar om vem som gör den
godaste gröten och skinka här i stan. Vi vet var den godaste skinkan
säljs, men det är en väl bevarad hemlighet♥

Foto:Karin Persson
Här ligger vi i träning inför våra barns önskelista: Först vrider vi huvudet
till höger och sen till vänster. Upprepa rörelsen i snabb takt ett antal ggr.
God fläskfile´gryta
God fläskfile´gryta
4-5 port.
kokar på en kvart och kan med fördel
lagas i förväg.
500-600 hg fläskfile´
1 gul hacka lök
1 pkt bacon
1 bk champinjoner, ca 185 gr
2 dl grädde
1 köttbuljongtärning eller i msk kalvfond
ev. salt och peppar, kinesisk soja
Skär filen i ca 1 cm tjocka skivor. Bryn i stekpanna
och salta och peppra lätt. Lägg över i en gryta.
Strimla bacon och fräs det tillsammans med lök och
svamp. Slå i det i grytan, spä på med lite vatten och
all grädden. Lägg i buljongtärningen och sojan, eller
tillsätt en ½ msk kalvfond. Låt småkoka i ca 15 min.
Smaka av med kalvfond, eller salt och peppar.
Servera med ris, klyftpotatis eller pot.grat.
Sallad och ett gott bröd som suger upp den goda såsen
från tallriken.
Mums!!
4-5 port.
kokar på en kvart och kan med fördel
lagas i förväg.
500-600 hg fläskfile´
1 gul hacka lök
1 pkt bacon
1 bk champinjoner, ca 185 gr
2 dl grädde
1 köttbuljongtärning eller i msk kalvfond
ev. salt och peppar, kinesisk soja
Skär filen i ca 1 cm tjocka skivor. Bryn i stekpanna
och salta och peppra lätt. Lägg över i en gryta.
Strimla bacon och fräs det tillsammans med lök och
svamp. Slå i det i grytan, spä på med lite vatten och
all grädden. Lägg i buljongtärningen och sojan, eller
tillsätt en ½ msk kalvfond. Låt småkoka i ca 15 min.
Smaka av med kalvfond, eller salt och peppar.
Servera med ris, klyftpotatis eller pot.grat.
Sallad och ett gott bröd som suger upp den goda såsen
från tallriken.
Mums!!
Beriths snöbollar
2 hg vit choklad
2 dl kokos
½ msk citronsaft eller apelsinjuice
Smält chokladen, rör i kokos och saften. Låt svalna något.
Gör kulor och rulla i kokos. Låt dem stelna i kylen.
Förslag från Monica: Istället för citron- eller apelsinsaft, prova med likör eller essenser.