Porterstek på fläskfilé
Porterstek på fläskfilé

INGREDIENSER
6 port
2 st | fläskfiléer (1-1,5 kg) |
1 flaska | porter (33cl) |
1 dl | outspädd svartvinbärssaft |
0,75 dl | kinesisk soja |
1 tsk | timjan |
5 st | enbär |
5 st | svartpepparkorn |
2 st | köttbuljongtärningar |
2 klyftor | vitlök |
1 st | stor gul lök |
50 gram | smör |
- 1. Pusta fläskfiléerna och dela dem på hälften så de får plats i grytan.
- 2. Krossa enbären och svartpepparkornen i en mortel.
- 3. Skär den gula löken och vitlöksklyftorna i bitar.
- 4. Lägg alla ingredienser utom smöret i en gryta och låt det koka upp.
- 5. Låt allt sjuda sakta i 20 minuter. Om köttet inte helt täcks av vätskan behöver man vända på köttet några gånger under tiden.
- 6. Ta upp köttet och skiva det i cm-stora bitar. Lägg upp på ett fat och håll varmt genom att t.ex. täcka med aluminiumfolie.
- 7. Sila vätskan och koka ihop den lite. Red av med valfri redning (jag använder maizenaredning) till en sås.
- 8. Smaka av såsen och salta och peppra om det behövs. Blanka av den färdiga såsen med en klick smör och häll en del av såsen över köttet och resten serveras bredvid.
Serveringsförslag: Potatis, kookt, ugnsbakad eller pressad.
Dryckestips: Vatten, vin, öl, svartvinbärss