Rödbetskaka med saffransglasyr

RÖDBETSKAKA MED SAFFRANSGLASYR                                                 

250 gram rödbetor      

2 st ägg                                                      

3 dl strösocker

1 ½ dl raps- eller majsolja 

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk kanel

1 tsk vaniljsocker

Glasyr:

400 gr philadephiaost neutral

0,5 dl florsocker

0,5 gram saffran

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Eller en form ca 20x30 cm
  3. Skala och finriv rödbetorna.
  4. Vispa äggen och sockret pösigt och rör ner rödbetor och olja.
  5. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem.
  6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
  7. Låt kakan svalna och stjälp upp den. Rör ihop glasyren, bred den över kakan.

Ernsts hasselnötsknäcke

Ernsts vackra och goda knäckebröd som passar bra till julens alla rätter. 

Ernsts hasselnötsknäcke

 

 50 g jäst
 5 dl ljummet vatten
 4 tsk salt
 1 l grovt rågmjöl
 5 dl vetemjöl
 2 dl hasselnötter, hackade

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke och lös upp i ljummet vatten.

2. Tillsätt salt, rågmjöl, vetemjöl, och hasselnötterna. Knåda ihop till deg. Låt jäsa under duk ca 1 timme.

3. Ta upp degen när den fått dubbel storlek. Forma till ca 20 bullar. Kavlas ut på bakbord med kruskavel.

4. Grädda i varm ugn ca 250 grader i ca 10 minuter.

Receptet ger ca 20 kakor


Biscotti med pistagenötter

Biscotti med pistagenötter

200°

1 påse (150 gr) pistagenötter (med skal)
125 gr smör
100 gr mörk blockchoklad
2 stora ägg
2 dl socker
3 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Skal nötterna. Smält smör och choklad
tillsammans i en kastrull på svag värme.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
Blanda de torra ingred. och vispa hastigt
ned det i äggsmeten omväxlande med
smörsmeten. Blanda sist i nötterna.
Klicka ut smeten i 3 stänger på en bak-
pappersklädd plåt. Grädda i ca 15 min
eller tills de är genomgräddade.
Skär snitt på diagonalen när de fortfarande
är varma. Sära lite på skorporna och låt
eftertorka i 100 ° ca 30 - 60 min.
( ca 60 st)


RSS 2.0