Rödbetskaka med saffransglasyr
RÖDBETSKAKA MED SAFFRANSGLASYR
250 gram rödbetor
2 st ägg
3 dl strösocker
1 ½ dl raps- eller majsolja
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
Glasyr:
400 gr philadephiaost neutral
0,5 dl florsocker
0,5 gram saffran
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Eller en form ca 20x30 cm
- Skala och finriv rödbetorna.
- Vispa äggen och sockret pösigt och rör ner rödbetor och olja.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
- Låt kakan svalna och stjälp upp den. Rör ihop glasyren, bred den över kakan.
Ernsts hasselnötsknäcke
Ernsts vackra och goda knäckebröd som passar bra till julens alla rätter.

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
4 tsk salt
1 l grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
2 dl hasselnötter, hackade
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke och lös upp i ljummet vatten.
2. Tillsätt salt, rågmjöl, vetemjöl, och hasselnötterna. Knåda ihop till deg. Låt jäsa under duk ca 1 timme.
3. Ta upp degen när den fått dubbel storlek. Forma till ca 20 bullar. Kavlas ut på bakbord med kruskavel.
4. Grädda i varm ugn ca 250 grader i ca 10 minuter.
Receptet ger ca 20 kakor
Biscotti med pistagenötter
Biscotti med pistagenötter
200°
1 påse (150 gr) pistagenötter (med skal)
125 gr smör
100 gr mörk blockchoklad
2 stora ägg
2 dl socker
3 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Skal nötterna. Smält smör och choklad
tillsammans i en kastrull på svag värme.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
Blanda de torra ingred. och vispa hastigt
ned det i äggsmeten omväxlande med
smörsmeten. Blanda sist i nötterna.
Klicka ut smeten i 3 stänger på en bak-
pappersklädd plåt. Grädda i ca 15 min
eller tills de är genomgräddade.
Skär snitt på diagonalen när de fortfarande
är varma. Sära lite på skorporna och låt
eftertorka i 100 ° ca 30 - 60 min.
( ca 60 st)